Кое е най-голямото езеро в Рила?

7714
Кое е най-голямото езеро в Рила?
Снимка: БГНЕС

В северозападния край на Рило-Родопския планински масив извисява исполинската си снага Рила планина. Гордо ни разкрива своите вълшебни кътчета, потайности, места, посветени на вярата и религията като Рилския манастир, националния парк „Рила“ и всички онези красоти, в които погледа ти потъва до забрава, сгушени под първенеца на планината – връх Мусала, който със своите 2925,2 метра е най-високият връх не само в България, не само на Балканите, но и в цяла Източна Европа.

Рила е част от Стоте национални туристически обекта в България и това не е случайно – скътала е десетки забележителности в полите си. Освен най-високия връх на Балканския полуостров в Рила се намира и най-голямото ледниково езеро на Балканите. То съвсем очаквано е и най-голямото езеро в Рила и в страната ни. Знаете ли името му?

Най-голямото езеро в Рила

Най-голямото езеро в Рила е част от приказни езера, носещи далеч не приказното име Смрадливи езера. Общо 5 на брой, те се намират на внушителна височина, имат ледников произход и най-голямото сред тях – на 2293 метра н.в. – има впечатляващата площ от 240 декара. То носи името на цялата група езера – наричат го Смрадливото езеро и е най-голямото езеро в Рила и на Балканите. Простира се в Средна Рила, в центъра на висящ към долината на Рилска река циркус между върховете Рилец и Кьоравица, а гледката към него от птички поглед е повече от внушителна. Дълбочината на езерото е 24 метра, а дължината и ширината му са съответно 900 и 260 метра. Легенда разказва за произхода на името му, което е в противовес с красотата му.

Най-голямото езеро в България – ще познаете ли кое е то?

Защо най-голямото езеро в Рила носи името Смрадливото?

Красотата на езерото не предполага некрасивото име Смрадливото. Всъщност, ако отидете там, ще разберете, че то не мирише. В него риба обаче няма. И този факт е свързан с една от легендите за произхода на името на най-голямото езеро в Рила. Тя разказва как по време на невиждана буря вълни изхвърлили рибата от езерото на брега и тя се вмирисала, откъдето останало и името Смрадливото на това приказно езеро, от което при високи води изтича поток, вливащ се след около километър в Рилска река.

Други легенди, свързани със светеца Иван Рилски, също разказват защо Смрадливото езеро носи това име. Една от тях сочи група ловци за виновниците, тъй като те убили кравата на Свети Иван Рилски, за да използват месото ѝ, но тя толкова се вмирисала по пътя, че се наложило да я изхвърлят в езерото. Разбунтувало се то, разбучало се и изхвърлило всичката си риба на брега. И до днес в най-голямото езеро в Рила риба няма.

Кое е най-голямото езеро в България?

Най-голямото езеро в Рила – туристическа дестинация

Смрадливото езеро е туристическа дестинация и маркирани пътеки водя до него всеки, желаещ да се наслади на живописни пейзажи и на небето, отразяващо се в спокойните води на езерото като в огледало. Маршрутът не е труден и е подходящ и за туристи с ниска и със средна подготовка. Красотата на Рила и гледките, които ще заситят сетивата ви, си заслужават всяка стъпка и усилие, които ще направите, за да достигнете най-голямото езеро на Балканите. Топлите дни предстоят и Рила ви очаква.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com