Кое прави кориандъра СУПЕРХРАНА и къде се използва

3322
Кое прави кориандъра СУПЕРХРАНА и къде се използва
Снимка: https://pixabay.com

Суперхраните са богати на много ценни за организма ни хранителни вещества. Обикновено акцентираме върху плодовете и зеленчуците, като забравяме за билките и подправките, а те също са много полезни за здравето ни. Могат да имат пре- и пробиотични свойства, да спомогнат на храносмилателния тракт и да подхранват полезните бактерии в чревната флора.

Изброените благоприятни ефекти можем да си набавим от консумацията на ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле, кефир, кисели краставици, но и от кориандъра. 
Нека видим кои от свойствата и съставките на кориандъра го причисляват към суперхраните:

За какво може да ни помогне кориандърът и то само за 8 дни

Сигурно сте наясно с това, че щитовидната жлеза е един от най-важните органи в човешкото тяло. Ако нещо с нея не е наред, това се отраз...

Кориандърът като суперхрана

Кориандърът е билка, която се използва и като подправка за редица ястия. Той е богат на витамини и антиоксиданти, като някои от тях са витамин А и С. Както знаем, тези витамини са едни от най-важните за цялостното ни здраве.

В състава му откриваме и важни флавоноиди като кверцетина, познат със своите антивирусни и противовъзпалителни свойства. Те се борят с вирусите и бактериите, като подсилват естествените имунни защити в тялото ни. 

Друга полза от кориандъра е, че той има способността да пречиства синусите и дихателните пътища от появили се слуз и секрети при грипни и вирусни състояния.

Подправките, които лесно може да отглеждате вкъщи (II част)

Пресните, ароматни билки са един от любимите ни начини да добавим вкус и разнообразие към почти всичко, което приготвяме. Ако искате да...

Кориандърът може използваме и за детокс на организма. Той ще се справи с пречистването на черния дроб и червата, благодарение на биоактивните вещества в състава му. Поддържането на чревната флора пък ще подсили имунната система, метаболизма и правилното храносмилане. 

И ползите от тази билка не привършват дотук. Кориандър можем да консумираме и когато имаме нужда от балансиране нивата на кръвната захар, но е препоръчително това да се случи след консултацията със специалист. По този начин понижаваме и риска от развиването на диабет или инсулинова резистентност.
Ако не сте изпробвали кориандър в рецептите си, може да експериментирате и да го добавите в любимите домашни гозби. Неговият вкус е пикантен и точно отговаря на индийската кулинарна култура. Ароматът е доста наситен и е подходящ като допълнение към различни сосове, яхнии, печено месо и зеленчуци и др. Развихрете въображението си и го добавете и към различни салати и гарнитури.

Като обобщение, ще споменем отново, че кориандърът е много богат на ценни антиоксиданти, витамини и минерали, което определено го отнася към категорията на суперхраните и супербилките. Ако имате нужда да подсилите имунната си система, да подобрите функцията на храносмилателната система, чревната флора и стомашното здраве, задължително го включете в менюто си. Достатъчно е да го добавяте към любимите си ястия, а може да изпробвате и различни начини, подходящи за вашия вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно