Кога е най-подходящото време за хващане на тен и как да не изгорим?

1784
Кога е най-подходящото време за хващане на тен и как да не изгорим?
Снимка: iStock

Дългоочакваното лято вече чука на вратата! Още сега трябва да започнете да подготвяте кожата си за активното слънце и тогава ще се чувствате страхотни на плажа.

Разказваме ви в кои часове, как да придобиете тен и какво още трябва да направите, за да се предпазите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и да постигнете перфектен златист загар.

Без значение какво казва някой, но тенът кара мъжете и жените да изглеждат по-свежи и по-секси. Освен това той скрива дребните несъвършенства на кожата, като я прави да изглежда идеално равна, така че да искате да я докоснете! Но това е валидно само ако няма изгаряния и техните вечни спътници - червени петна и пукащи се мехурчета.

Правилното време за придобиване на тен

Хората с тънка и бледа кожа трябва да придобиват тен само сутрин от 7 до 10 часа или вечер след 17 часа.

От 10 до 17 ч. е опасно да сте под палещите лъчи на слънцето: рискът да изгорите е твърде голям. Той се увеличава още повече, ако се намирате в близост до вода, която се превръща в своеобразна "леща", отразяваща лъчите и засилваща въздействието им.

В средата на деня, особено от 12 до 15 ч., останете на закрито или се скрийте под чадър.

Първият път, когато правите слънчеви бани, е препоръчително да сте на слънце не повече от 20 минути, а ако сте с много бяла кожа", десет минути ще са достатъчни. След това постепенно увеличете времето, прекарано на слънце, до 1 час.

Дерматолог каза как бързо и безопасно да хванете тен на плажа

Правила за перфектен тен

1. Оставете кожата си да свикне със слънцето. Ако предварително нанесете предпазен крем, за да се подготвите за интензивните слънчеви лъчи, производството на клетките, които произвеждат меланин, ще се увеличи систематично, което означава, че ще имате минимален шанс да се зачервите.

2. Нанасяйте крем с индекс 50 - максимална защита. Постепенно можете да намалите индекса до 30-20, но само ако нямате кожни проблеми като купероза или розацея - тогава трябва да се мажете с SPF 50 върху лицето си през цялото лято.

3. Правете пилинг предварително. Преди да отидете на море, река или вила, отидете на козметик: той ще премахне кератинизираните клетки на епидермиса и тогава тенът ще легне по-равномерно върху кожата.

Можете сами да си направите пилинг на кожата у дома, но в този случай внимателно изберете средствата и не се отклонявайте от правилата на процедурата, посочени в инструкциите. Не използвайте пилинги с киселини в състава непосредствено преди почивката: те повишават чувствителността към слънчевата светлина.

Гладък и красив тен без вреда: Как да се печете на слънце?

4. Омекотете и овлажнете кожата си: редовно я глезете с кремове и тогава тя няма да изглежда суха и дехидратирана, сякаш добивате захарна тръстика в плантация, а тенът ви ще ви радва по-дълго.

5. Нанасяйте продукти за след слънце. Всеки път, когато се връщате от плажа вкъщи или в хотела, вземете бурканче с крем за след слънце, за да успокоите раздразнената кожа и да стимулирате регенерацията. Можете да използвате крем с пантенол, алое и масло от карите.

6. Пийте сок от моркови или изяжте един-два моркова. За да получите по-бърз тен и по-наситен цвят, изпийте коктейл от прясно изцеден сок от моркови и сметана. Сокът съдържа бета-каротин, който облагородява цвета на вашия тен, а сметаната е необходима, за да се абсорбира по-добре. Само не се увличайте: прекомерните количества от това вещество могат да направят кожата ви оранжева, а бялото на очите ви да пожълтее: това се нарича "каротинова жълтеница".

7. Носете със себе си бутилка вода и пийте често: това ще ви предпази от дехидратация.

8. Правете слънчеви бани половин до един час след хранене и никога на гладно.

Сега вече знаете кое е най-подходящото време за слънчеви бани и как да го правите правилно. Не пропускайте тази възможност, защото в нашата страна слънцето трябва да чака толкова дълго, а то е естествен източник на витамин D, който допринася за производството на "хормона на радостта" серотонин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да поддържаме желаното тегло след като отслабнем?

10 будистки правила, които си струва да приемете - следвайте ги и ще бъдете щастливи

4 знака, че той ви харесва, без да го казва

Защо трябва да почиствате пода със сол?

Как алкохолът влияе на нервната система?

Научете най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 17 - 23 юни

Вечерен виц: Марче

Как всъщност трябва да бъдат разположени крановете за топла и студена вода?

Вярно ли е, че бирата лекува черния дроб?

Какво е най-добре да ядем в жегите, за да не ни е топло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com