Кога е направена първата снимка в света?

11447
Кога е направена първата снимка в света?
Снимка: StockSnap / Pixabay

Фотографията намира приложение в бизнеса, изкуството, науката, традициите, празниците и делниците ни. С появата на смартфоните, които имат вградена камера с отлично качество, почти всеки от нас системно се изявява като фотограф. Днес фотоапаратът се използва основно за професионална употреба, а пожълтелите ленти и проявяването на снимки са отдавна забравени. Съхраняваме спомените си в приложения, дискове, на мобилните си устройства или компютрите в цифров формат. И все пак вероятно ви е интересно да знаете как е изглеждала първата снимка в света, кога е направена и какво е изобразявала.

История на първата снимка в света

Счита се, че 1822 година е рождената за първата снимка в света - за жалост, от нея не е останала следа. Първата снимка в света, която е съхранена и достигнала до нас, е дело на Жозеф Нисефор Ниепс – французинът, познат като пионер на фотографията. Годината е 1826-1827, тоест около 4 години след снимката от 1822 г., за която се предполага, че съществувала, но не е съхранена. Любопитно ли ви е колко време е отнела първата снимка в света и какво е изобразено на нея? След 8 часа експониране със слънчева светлина снимката е запечатала сгради. Първата снимка в света е направена от прозореца на френското имение Льо Гра, поради което носи името му и е позната като „Изглед от прозореца от Льо Гра“.

Счита се, че опитите на Ниепс да направи първата снимка в света стартират много по-назад във времето – около 1793 година, но не били нито особено успешни, нито полученото се съхранявало дълго – изображенията избледнявали и изчезвали.

След успешното заснемане и появата на първата снимка Ниепс стартира сътрудничество с художника Дагер, който продължава делото му след скорошната и неочаквана кончина на Ниепс. Дагер съумява да намали времето за експонация от внушителните 8 часа от първоначалния опит на Ниепс на само 30 минути. Той открива, че така полученият образ може да бъде фиксиран чрез потапяне на плаката в солен разтвор.

Съвети за избор на сватбен фотограф

 Коя е първата снимка в света на човек?

Няколко години по-късно – около 1838 година – светът става свидетел на първата снимка на човек. Тя съвсем естествено е дело на художникът, продължил опитите на Ниепс – Дагер. Целта е била да се фотографира улица в Париж, но съумява да хване и човешка фигура. Вероятно много хора са преминали през тази улица през 7-те минути, в които се експонирало изображението, но един от тези човеци се е задържал толкова дълго, че е успял да бъде увековечен ясно на снимката, на която се виждат и други фигури, но не така добре изобразени.

Коя е първата снимка в света, която е селфи?

Ако смятате, че съвременните инфлуенсъри са измислили селфито след появата на смартфоните, грешите. Първото селфи в света има стара история и рождена дата през 1839 година. Снимката е направена от Робърт Корнелиус, който е позирал пред обектива около минута, за да се самозаснеме.

Фотографията в години

  • 1860 година – първата снимка в света от въздуха.
  • 1861 година – първата снимка в света, която е цветна.
  • 1946 година – първата снимка в света от Космоса.
  • 1957 година – първата снимка в света, която е дигитална.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com