Кога е създаден курортът Слънчев бряг?

21196
Кога е създаден курортът Слънчев бряг?
Снимка: iStock

Всеки познава Слънчев бряг - безспорно най-големият морски курорт в нашата страна. Но каква е историята зад неговото създаване? Днес ще разгледаме подробно историята на Слънчев бряг.

Историята на Слънчев бряг

Създаването на Слънчев бряг е взето с решение на Министерския съвет на НРБ през 1958 година, а планирането му започва още година по-рано. Разработването на курорта започва от север, в регион наричан "малката несебърска пустиня". Това е била обширна територия, покрита с пясъци, образуващи дюни, разделени с няколко кладенеца. Те са били критичен източник на вода за местните жители, въпреки че самата местност не е била често посещавана от тях. Основната причина за това са били непостоянните дюни и бедната растителност, които са характеризирали крайбрежието. Дори местните рибари рядко са използвали брега на бъдещия курорт, тъй като Черно море често е заливало плажната ивица.

Как е избрано мястото на Слънчев бряг

Счита се, че Южното черноморско крайбрежие предлага идеални условия за летен отдих. За особено привлекателен се приема районът южно от нос Емине, който се отличава със своя дълбок и спокоен залив. Освен това наличието на просторна и широка плажна ивица и близостта до историческия град Несебър също играят роля в избора на мястото. Тези характеристики са в основата на решението, взето от българските управници за построяване на курорта.

Фердинанд и Слънчев бряг

Малко известен е фактът, че началото на строителството е още по царско време. Това се случва в района, известен сред местните като Царската гора. Това е тополова гора, засадена от жителите на Несебър, и получила името си в чест на цар Фердинанд, който проявил желание да има втора морска резиденция, след тази в Ексиновград. По инициатива на Фердинанд, кметът на Несебър участвал в залесяването. Въпреки това, проектът на царя така и не бил реализиран поради отказ от страна на Народното събрание.

Историята на построяването на Слънчев бряг

Интересен факт е, че началото на строителството на комплекса е сравнително бавно и с минимална механизация. Въпреки това, още през 1958 година в селището отвори врати първото заведение. Изначалната визия за комплекса е предвиждала той да бъде подобен на Златни пясъци. С времето се оформя идеята, че по-големите хотели, с над 10 етажа, са по-ефективни. Първият хотел, "Калина", посрещнал първите си гости през 1959 година, буквално броени часове след завършването на строителните работи. Поради тази причина не е и проведена откриващата церемония за първите туристи, които са чужденци.

Интересен аспект от този период в строителството е, че дизайнът на хотелите е бил вдъхновен от желанието да се представи България в най-добра светлина пред чуждестранните туристи. Първоначално, хотелите са проектирани в стил, отразяващ богатството на националната ни архитектура, като са вдъхновени от старите български възрожденски къщи. В допълнение, в тях се наблюдават елементи, характерни за традиционните жилища на Несебър.

Слънчев бряг се отличава като първият български курорт, награден с престижния приз "Син флаг" през 1995 година. Оттогава нататък, курортът непрекъснато демонстрира високи стандарти и качество, поддържайки своето присъствие в класацията с блестящите си плажове всяка година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите си

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com