Кога се използва интернет в България за първи път?

17333
Кога се използва интернет в България за първи път?
Снимка: iStock/Guliver

Помните ли кога за първи път използвахте компютър, а интернет? Днес ще ви разкажем за това кога се е използва в интернет в България за първи път.

Кратка история на мобилните и интернет мрежи в България

Днес знаем, че страната ни е сред държавите, в които има много добри и висококачествени услуги с интернет. Ние се нареждаме като един от малкото безспорни лидери и успяваме да изпреварим много от останалите държави на Запада. Що се касае до качество на услуга, бързина, скорост и покритие сме номер едно.

Как се стига до тази статистика?

През 90-те години на миналия век страната ни беше в тежка криза на икономиката. Единствен телекомуникационен и мащабен оператор беше БТК. Той работеше над идеята да модернизира и премине към абсолютно набиране на домашните телефони. Инвестициите в инфраструктура за компютърни мрежи не се е правела.

Водещата комуникация между компютрите първоначално се е правела чрез телефон с модеми. Това едновременно струвало много пари и е ставало бавно. Ето как се стига до факта през първата половина на 90-те масово хората да си изграждат частни малки мрежи разполагани по блоковете в кварталите и главно в студентските общежития.

Усилете вашата интернет връзка с помощта на обикновено фолио (ВИДЕО)

По-нискобюджетните използвали ArcNET – мрежи на база коаксиален кабел, докато по-заможните залагали на Ethernet. Главната практика в тези дни е била един от компютрите в цялата сграда да остава постоянно включен и да се ползва като сървър или рутер за споделяне и разпръсване на информацията към останалите компютри.

В тези времена всички имали достъп FTP до конкретния сървър и така се прехвърляли файлове. На по-късен етап се започнало с по-добри практики. Така всеки можел да има собствена директория, където да качва, а останалите с помощта на „read-only достъп“ да стигат до нея. В края на 90-те преминава през HTTP чрез листинг на директорията.

Успоредно с появата и разпространението на локални мрежи се появяват и малките интернет доставчици.

Кога и в коя държава е измислен интернет?

Първият „Цифрови Системи“ се появява във Варна в края на 1992 г. Малко по-рано същата фирма предоставя частичен достъп до услугите само за организации в областта на образование, наука, медицина, армия и полиция. От 1993 г. е създаден втори доставчик от Димитър Ганчев – Bol.bg, който се намира в София. Това е случаят, когато започва да се говори за масово навлизане на интернета в България и появата на достъп за частните лица. Услугата става достъпна за бизнес абонати и се предлага и при по-сериозните локални мрежи. По онова време достъпът е бил далеч по-бавен, но в края на краищата го е имало.

Тази свързаност се оказала главен двигател за вече наличните локални мрежи. Така на места като Студентски град бързо започнали да се правят връзки. Улеснението важало и между блоковете, а идеята била да се възползват съседни жилища и хората да се свързват с интернет чрез някой, който вече имал достъп. Целият този процес е на базата на това, което в бъдеще наричаме „БГ пийъринг“. Така са поставени основите на една голяма локална мрежа в България - „български интернет“. Тя, за разлика от други държави в Европа, изпреварва масовото популяризиране и навлизане на интернет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com