Кога се маха некрологът от вратата?

40077
Кога се маха некрологът от вратата?
Снимка: БГНЕС

Макар да гледаме на некролога като на съкровено послание и сбогуване, защото се изважда и поставя на вратата в най-тъжния момент – този на загубата на близък човек, когато сме потънали в скръб, той реално е информационен лист, чието предназначение е да информира другите за загубата и да имат възможност да се простят с починалия, знаейки кога и къде ще се проведе опелото му.

Самото му име, думата некролог, идва от гръцки –  νεκρός – мъртъв и λόγος – дума. Тъй като обаче скръбта на близките е толкова силна и като жива рана в тези първи моменти и дни, те обикновено превръщат некролога в сбогуване, създават текста - посвещение, благодарност или прощаване с починалия близък, недоизречените приживе слова се нижат тъжно и безутешно върху бялото листче, което се превръща в единствената и последната им връзка с любимия човек, поел своя вечен път в безвремието.

На некролога до 40-тия ден не се слага снимка, но този факт не минимизира начина, по който много живи се хващат за белия лист като удавник за сламка, не искат да го премахнат, изхвърлят или просто приберат дори след като е изминало достатъчно време.

7 уникални погребални ритуала по света

Друг въпрос, който си задават скърбящите, освен кога се маха некрологът от вратата, е какво да правят с този от гробищните порти – от там нищо не се връща в дома, вероятно сте чували, че не е редно, за да не ви навлечете беда и страдания, но пък скърбящите изпитват тъга и крайно нежелание просто да го изхвърлят, което понякога води до огромни дебели купчини некролог върху некролог на определените за целта места.

Ако имате нещастието да си задавате този въпрос и скоро сте изпратили свой любим човек, ще ви помогнем да откриете какво по принцип е редно да направите, но с предварителната уговорка, че е най-добре да постъпите така, както ви подсказва сърцето, така, както бихте искали, така, както ще се чувствате най-спокойни.

Кога се маха некрологът от вратата?

Това е един от основните въпроси, които си задават опечалените. Като се има предвид, че до 40-тия ден и после до годината се изработват няколко некролога, то въпросът придобива още по-голямо значение. Според традициите и поверията редно е, когато извадите нов некролог, да изгорите стария.

Ходи ли се на първа Задушница след погребение?

Да подновите листчето в памет на мъртвия, се счита за обич, признателност и уважение към паметта му. Не е добре да оставяте и събирате старите некролози, както и да ги държите на вратата. Подновяването е и израз на спомена ви за починалия близък – че не сте го забравили и го споминате.

Какво да правите с некролога от вратата?

Освен кога се маха некрологът от вратата логичният въпрос е и какво се прави с него. Повечето траурни агенции посочват да се изхвърли или изгори. Ако се колебаете, попитайте духовното лице, на което имате доверие, за съвет. Или постъпете така, както считате за редно, но имайки предвид, че нищо от гробищата не се изнася и връща в дома.

Каквото и да решите за некролога от гробищните порти, то трябва да се случи там – в последния дом на мъртвите. Некрологът от вратата на апартамент, блок, къща, може да изгорите или приберете някъде – мазе например, макар това последното да не се препоръчва. Чувствате ли силна връзка с листчето хартия обаче и тъгувате ли от мисълта, че трябва да го изхвърлите, не го правете, достатъчно сте страдали. Ден-два преди помена свалете стария, приберете го и поставете новия некролог. Бог да прости починалите и да дава сили на живите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com