Кога светва първата крушка в България?

15253
Кога светва първата крушка в България?
Снимка: Pixabay

Днес не бихме могли да си представим живота без електричество. От свещите през газеничето до първата електрическа крушка – човечеството изминава дълъг път. Вероятно сте учили, че лампите с нажежаема жичка са изобретени през 19 век от Томас Едисън, но те имат прародител и по-стара история.

Още през 1803 година Василий Петров, руснак, занимаващ се с изобретения и проучване на проводимостта на материалите, съумява да получи електрическа дъга между въглеродни проводници. Това му откритие е изключително ценно за развитието на електричеството, тъй като той считал, че феноменът може да се използва за осветяване – нещо, което липсвало на човечеството към онзи момент. През 1838 година е създаден прототипът на лампа с въглеродно ядро от Джобар. Две години по-късно Делару решава да използва платината като материал, което се оказва успешен опит, но тъй като цената ѝ е твърде висока, тя е неподходяща за масова употреба.

Редица други учени от различни държави продължават да се трудят над електрическата крушка и да се опитват да намерят работещо и изгодно решение. Правени са опити за използване на овъглени бамбукови пръчки, въглеродни влакна, нанасяне на каолин върху нишката и прочие с цел да се усъвършенства и подобри откритието. С каолин върху нишката са лампите на Яблочков, които се оказват сравнително успешно решение и дори се произвеждат в индустриален мащаб, но са изместени във времето от лампи с нажежаема жичка, патентовани  Александър Лодигин. Каква е историята на електричеството у нас и кога светва първата крушка в България?

Кой е измислил крушката?

Кога светва първата крушка в България?

Въпросът кога светва първата крушка в България ни връща в далечната 1879 година. Това се случва в чест на княз Александър Батенберг в деня на възкачването му на престола – 1 юли 1879 година и съвсем естествено осветява именно двореца му и по-скоро градината към него. Само няколко години по-късно броят на лампите в двореца е 14, а през 1901 година столицата ни е осветявана от цели 1350 лампи. Всичко се случва много бързо – от първата крушка, светнала в България, до осветяването на София.

Вероятно ви е любопитно и кога започва работа първата електрическа централа у нас освен кога светва първата крушка в България? Тя е водно-електрическа и стартира работа на 1 януари в село Енина, Казанлъшко. Така Казанлък след столицата става втория град, който е електрифициран. Интересен факт е, че централата е работела безплатно за хората цял месец, предоставяйки им уникалната за времето възможност да имат електричество.

Кои са най-икономичните крушки? С тях сметките ви за ток ще паднат с 20%

Коя е първата крушка, произведена в България?

Бългapcĸa eлeĸтpичecĸa лaмпoвa фaбpиĸa е основана на 1 юли 1933 година в Сливен. Фабриката е построена върху земя, дарена от Никола Кънев. Първоначално тя създавала малка заетост – 20-тина работници и няколко техници, а дневно се изработвали около 2000 лампи. Постепенно дейността се разраства, създават се нови работни места и дори специалност, свързана с професията и фабриката, която да подготвя кадри. Качеството на тези крушки, произвеждани в България, било отлично, а цената им по-ниска от тази на произвежданите в други държави, поради което фабриката се превръща в един от водещите производители на електрически крушки в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно