Кога започва първото радиоизлъчване в България?

2001
Кога започва първото радиоизлъчване в България?

Днес в България има десетки радиостанции - национални, регионални, музикални и пр. А знаете ли от кога е началото на радиото по света и у нас?

Първото радиоизлъчване в света

В създаването на радиото вземат участие видни учени, сред които Майкъл Фарадей, Андре-Мари Ампер, Алесандро Волта, Георг Ом, Вернер фон Сименс, Александър Бел. Затова все още се водят спорове кой точно е изобретателят на радиото.
Възникването на радиото е продължителен процес, който протича през втората половина на 19-ти век. През 1878 г. Дейвид Хюз успява да предаде сигнал на няколкостотин метра. През 1888 г.  Хайнрих Херц открива радиовълните.   

Първата демонстрация на радиопредаване е направена от Никола Тесла през 1893 г. с подробно описание на отделните елементи, използвани в радиотехниката. В процеса на радиопредаване участва и електронната лампа.
През 1895 г. Александър Попов конструира първия радиоприемник. Една година по-късно на остров Уайт е построен първият радиопредавател, с което се получава британски патент за предаването на импулси и сигнали. 

На Бъдни вечер 1906 г. Реджиналд Фесенден излъчва първото в света радиопредаване от брега на Масачузетс към корабите в морето и пътниците успяват да чуят коледните песни, изсвирени от него на цигулка, както и откъси от Библията.

Окончателното радиоразпръскване е поставено през 1909 г. в Сан Хосе. 13 февруари е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на радиото, което е най-широкодостъпното средство за масова информация и е способно да обхване до 95% от населението на земното кълбо.

Първото радиоизлъчване в България

През 1907 г. според договор между руското и българското правителство, до варненското село Франга (днес Каменар), започва работа първият български безжичен телеграф. През 1911 г. на борда на крайцера “Надежда” започва да работи радиостанция. На 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, “която служи за приемане и предаване на телеграми от странство и България”.

Патентовано е радиото

Още в края на 1929 г. се правят първите успешни опити за радиоразпръскване в България от група инженери начело с техника Георги Вълков. В последната седмица на ноември 1929 г. в ефир за първи път прозвучават думите “Ало, ало, Радио София!”. В записите на стенографските дневници на 22-рото Народно събрание инж. Георги Георгиев разказва “...българска музика и реч се разнасяха в пространството и понякога приемането беше добро”.

В списание “Радиовести” от 1929 г. проф. Асен Златаров пише “Човек не е роден само за черен и нерадостен труд! И ето, радиото идва да му помогне, да подскаже на човека, че в живота му има и друго освен неволи, потисничество и немотия…” В същата статия проф. Златаров подчертава, че радиото, наред с читалището, е едно от средствата на широка просвета, но в същото време предупреждава, че “това народополезно дело” трябва да се опази от користолюбието на управляващите.

През 1930 г. съюз “Родно Радио” започва редовни радиопредавания, от 1934 г. сменя името си на “Радио София”, а от 1935 г. изцяло под държавен контрол.

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост.  Днес този ден се отбелязва като ден на Българското национално радио, което остава единствената радиоорганизация в България до 1990 г. с няколко програми. През 1977 г. то излъчва чрез 4 национални програми - “Хоризонт”, “Христо Ботев”, музикалната програма “Орфей”, образователната програма “Знание” и още 5 регионални радиостанции - Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

До 1989 г. излъчващите на български език чуждестранни радиостанции са заглушавани като “вражески”, но хората тайно ги слушат. Сред тях са “Би Би Си”, “Дойче Веле”, “Гласът на Америка”. През 70-те години Георги Марков излъчва своите “Задочни репортажи” в предаванията за България на радио “Свободна Европа”.

През 1991 г. официално в ефира на София започва да се излъчва програмата “Гласът на Америка” от Вашингтон. Първата официално лицензирана частна българска радиостанция е Радио FM+, която стартира през 1992 г., последвана от “Радио Експрес”. Същата година стартират и първите 2 радиостанции в Пловдив - “Веселина” и “Канал Ком”.
Днес в България се излъчват 3 национални радиопрограми - “Хоризонт”, “Христо Ботев" и “Дарик радио”, около 15 радиомрежи с обхват в по-големите градове и около 70 регионални УКВ радиостанции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com