Кои банани са най-полезни: с петна или без?

16876
Кои банани са най-полезни: с петна или без?
Снимка: iStock/Guliver

Няма никакъв спор, че колкото по-свеж и по-пресен е даден плод, толкова по-харесван и желан е той, съгласни ли сте с това? Това с пълна сила важи за бананите. Когато по тях се появят кафяви петна, тези плодове вече обикновено са презрели и малко поомекнали. Бананът, който има по себе си кафяви петна, се счита едва ли не за развален или поне - на ръба да се развали. Това е причината повечето хора да избягват да купуват такива банани, те ги използват единствено за печива или даже направо ги изхвърлят.

Оказва се обаче, че точно бананите с кафяви петна са много, наистина много по-полезни за имунната система на човека. Проведено е ново изследване, което твърди и че помагат в превенцията и в борбата с рака. Статия, публикувана в списанието "Фуд сайънс енд текнолоджикъл рисърч" твърди, че презрелите банани активират т. нар. фактор на туморната некроза в организма. Това вещество е много важно и е отделяно от левкоцитите. То предизвиква бурен процес, при който туморните клетки се селектират и бананът помага да бъдат унищожени. Разбира се, бананът сам по себе си едва ли би могъл да победи рака, но комбиниран с подходящо лечение или използван като превенция – допринася в борбата.

Какво се случва с тялото ви, ако ядете банани всеки ден

Този плод е от съществено значение за подхранване на чревната микробиота, подобряване на качеството на кожата ви или намаляване на риск...

В сравнение с повечето от другите плодове бананите узряват по един малко по-различен начин. Те обикновено се берат, когато още са неузрели и кората им все още е зелена. Процесът на зреенето стартира едва след извършване на беритбата. При него те постепенно стават по-сладки и малко по малко започват да омекват. Причината за това са аминокиселините, които се намират в плода. След откъсването те се превръщат в етиленов газ. Точно поради тази причина и авокадото например узрява значително по-бързо, ако бъде съхранявано в хартиен плик.

При узряването на банана съдържанието на захар в плода драстично нараства – в началото е 0%, а след това достига до около 80%. Колкото повече кафяви петна има по кората на един банан, толкова повече натурална захар се съдържа в него. В съчетание със съдържащия се в изобилие калий тя прави банана особено ценна храна при силна физическа умора.

Бананите могат да се ядат и отделно – под формата на плод, но ако вече са презрели, с тях е най-добре да се подслажда киселото мляко и кашите от овесени ядки – така по вкусен начин ще усвоите всичките им ползи.

 

Само 2 банана на ден могат да доведат до всичко това

Бананите са сред любимите плодове на децата и възрастните. Добрата новина е, че жълтият ни любимец може да бъде открит целогодишно на п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 3 на реките извиращи от Рила

Защо са изчезнали динозаврите от нашата планета?

Кои породи кучета се определят като най-агресивните?

Кой е основният алкохол в коктейла Май Тай?

Как да познаем фалшивото сребро, когато го видим?

Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Как да се уморявате по-малко: 5 храни за повече енергия

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com