Кои чинии не са подходящи за микровълнови?

19486
Кои чинии не са подходящи за микровълнови?
Снимка: iStock/Guliver

Времето на съвременната домакиня за поддържане на дома и грижа за домочадието днес е ограничено, поради многото различни роли, които изпълнява жената. Това време, което в миналото е било изцяло посветено на дома и семейството, днес е разделено между кариера, личностно развитие, хоби, интереси, приятели, социални роли.

Така възниква необходимостта от помощници на жената в кухнята, които да пестят време и усилия. Микровълновите фурни, които за минута стоплят ястието в чинията, размразяват и дори могат да заменят обикновената фурна и да приготвите много бързо ястие на тях, са именно такива помощници.

С тях обаче трябва да се внимава и причината далеч не се крие само в микровълновите и спорното им въздействие върху организма. Има храни, като яйцата, които не може да сложите в микровълновата фурна просто така и да ги сварите, без да сте подготвени с правилния уред за целта, тъй като ще експлодират. Има и чинии, които също следва да държите далеч от тази фурна. Вижте кои чинии не са подходящи за микровълнови, какви рискове крие употребата им в микровълнова фурна и защо.

Чинии, които не са подходящи за микровълнови фурни

Сред чиниите, които ви съветваме горещо никога да не поставяте в микровълновата фурна, са:

-          Всички съдове и чинии, по които има метал или неръждаема стомана

Дори на чинията да има само една лъскава лента, каквато се забелязва в края на някои модели, или пък някакъв метален елемент, то образуването на искри в микровълновата ви фурна е сигурно, а това поражда редица сериозни опасности. Металните повърхности отразяват микровълните, което увеличава топлината вътре в уреда и може да доведе до пожар, а това е основната причина подобни чинии да не са подходящи за микровълнови.

Що се отнася за алуминиевото фолио, има такова, с което може да готвите във фурната, и такова, което трябва да държите далеч от нея. Ако изпитвате и най-малки съмнения или ако изрично не е посочено, че е подходящо, не го използвайте, предпочетете предпазливостта.

Какви са опасностите при използване на микровълнова фурна?

-          Съдове от пластмаса, които са предназначени за еднократна употреба

Използвайте ги наистина еднократно и не ги нагрявайте, тъй като отделят токсини, опасни за здравето. Тези пластмасови чинии за еднократна употреба не са подходящи за микровълнови фурни.

-          Стиропор

Някои видове стиропор са безопасни за микровълнова печка, но трябва да бъдат етикетирани като такива. Ако липсва специален етикет, не нагрявайте и не поставяйте съда в микровълнова фурна, ако ви е грижа за здравето ви. Той подлежи и на топене, което създава допълнителен риск.

-          Картонени чинии

Рискът тук е двоен – може да имат части от метал, които ги крепят, а това поражда риск от пожар, както е и сигурно, че са изработени с помощта на различни лепила, восъци, бои и други, които реално ще мигрират в храната ви и ще създадат и риск за здравето ви.

Какво да направите, ако се съмнявате дали съдът е подходящ за микровълнова? Заложете на сигурно, преместете храната в подходящ съд. Освен кои чинии не са подходящи за микровълнови, важно е да сте информирани и кои са идеални за тях. Сред най-подходящите съдове за употреба в микровълнова фурна са тези, изработени от стъкло, керамика, пластмаса, предназначена за многократна употреба и за микровълнова фурна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...