Кои градове са столици на Първото българско царство и какво не знаете за тях?

37368
Кои градове са столици на Първото българско царство и какво не знаете за тях?
Снимка: НИМ

Когато говорим кои градове са столици на Първото българско царство, следва да направим уточнението, че думата столици се използва условно, тъй като официално не е съществувал като административен термин. Все пак ще говорим именно за столици, защото тези градове са били място, на което се намирал тронът на владетеля, тоест столът му, от където произхожда и думата столица. Кои са тези градове, столици на Първото българско царство и колко са те? Ще се изненадате от броя им, който не е малък.

Кои градове са столици на Първото българско царство?

1.  Плиска

Първата столица на Първото българско царство е Плиска. Археологическите разкопки, стартирали през 1899 година, разкриват величието на Плиска. Открити са Дворцовата църква, Тронната палата, базиликата, а малко по-късно – през 1904 година открит надпис осветява и какво е било името на тази първа столица на Първото българско царство, а именно Плиска. Други паметници на архитектурата са открити и стават обществено достояние десетилетия по-късно – през 30-те години на 20 век. Интерес представлява откритата едва около 2013-2014 година баня към двореца, която символизирала лукса, в който е живял владетелят. Тайните на Плиска – първата столица на Първото българско царство и отговор на въпроса кои градове са столици на Първото българско царство все още не са разкрити напълно. Вероятно настоящи и бъдещи разкопки ще продължат да ни дават късчета ценна информация за Плиска, а новите находки да събуждат все по-голям интерес и ще разказват гордо за величието на Плиска.

Кои са най-великите победи на българската армия в Първото българско царство?

2.  Преслав

Преслав е втората столица на Първата българска държава. Преслав е столица от 893 година и това съвсем не е случайно, а е свързано с началото на християнския период, църковния събор от същата година и новия владетел – княз Симеон. Преслав е бил величествена столица, в която безспорно един от най-забележителните архитектурни паметници била кръглата златна църква – единствената по рода си в източното християнство и построена по заповед на Симеон Велики. Преслав обаче е столица за много кратък период, тъй като византийците превземат града през 971 година – по-малко от век от обявяването му за столица на Първото българско царство.

3. Средец

Тъй като славата и величието на Преслав не продължили дълго, а били задушени от византийците, то Първото българско царство се оказало с нова столица – Средец след падането на Преслав. Средец обаче е столица едва няколко години – до 996.

Мраморна плоча от Третото Българско царство постъпи в НИМ

Кои други градове са столици на Първото българско царство?

Сред тях са Преспа (от 973 до 996 г. или дори до 1015 г.), Охрид (992 – 1018 г.), Скопие (980 – 991 г.). Както е видно обаче тези градове са били столици на Първото българско царство за много кратки периоди в сравнение с първите две столици – Плиска и Преслав.

4.  Преспа

Интересен факт за Преспа, който вероятно не знаете е, че там се премества седалището на българската патриаршия. Сред най-интересните и известни открития по време на археологически разкопки е Самуиловата базилика „Свети Ахил“, както и гробницата на цар Самуил.

Проучванията на градовете-столици на Първата българска държава продължават и вероятно бъдещите находки ще продължат да ни изненадват приятно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com