Кои храни ще ни предпазят от грипове и настинки?

5488
Кои храни ще ни предпазят от грипове и настинки?
Снимка: iStock/Guliver

Храните играят важна роля в превенцията и лечението на много заболявания. Включително, от остри респираторни вирусни инфекции. На Запад бяха проведени специални проучвания за ефективността на редица продукти и ястия при грипове и настинки.

Пилешки бульон

Ако искате да се предпазите от вируси и настинки, дръжте глава ЛУК в стаята

Кой да предположи, че лукът е съкровище, което се грижи за здравето ни? Всеки познава зеленчука, но обикновено сме свикнали да се сблъс...

Има две известни проучвания за горещ пилешки бульон при настинка. Те обясняват лечебния ефект на бульона с два компонента. Първата е аминокиселината цистин, която е в изобилие в пилешкото месо, втората е капсаицинът, намира се в пипера, който задължително е включен в рецептата за бульон. Лечебният му ефект е потвърден с опити. Пилешкият бульон съдържа съставки, които могат да повлияят положително на имунната система. Съдържа и вещества, които успокояват болките в гърлото и кашлицата, както и подобряват общото самочувствие в случай на настинка. Препоръчват приготвянето на бульон да става със следните съставки: пилешко месо, лук, картофи, пащърнак, ряпа, стъбла целина и магданоз. Освен това те твърдят, че не е нужно да го солите. И това е добра рецепта: солените храни всъщност могат да влошат симптомите на настинка.

И все пак, бульонът е най-добре да се сервира горещ и първо те трябва да дишат, вдишвайки ароматните пари. Това засилва лечебния ефект.

Чесън

Всеки знае, че чесънът е полезен при настинка.  Но не всеки знае как да се лекува с него. Яденето на цяла скилидка не е добре за вас. Чесънът трябва да бъде правилно приготвен: скилидките трябва да бъдат нарязани на ситно и да изчакате, докато чесънът се превърне в чудодейно лекарство. Под въздействието на кислорода в счуканите чеснови клетки се активират ензими, които превръщат неактивното вещество алиин в мощен агент алицин. Идеалното време за натрупване на това вещество е 15 минути. Алицинът съдържа сяра и има силен фармацевтичен ефект. Той предпазва сърцето и кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане и има противораков ефект. А също така помага при грип и настинка – укрепва имунната система и има антимикробно и антивирусно действие. Суровият чесън е по-полезен, може да се добавя към салати, сандвичи, да се разтрива върху хлебна кора. Добре е да се ядат поне по 2 скилидки всеки ден. По време на настинка дозата може да се умножи по две.

Как да се предпазим от настинки през зимата - 11 съвета (ЧАСТ I)

Когато настъпи зимата, много хора си задават въпроса как да се предпазят от настинките през студения сезон. Тук сме подготвили 11 ценни...

Мазни риби

Рибите, особено мазните, осигуряват добър защитен ефект срещу настинки. Съдържа много омега-3 киселини, които са полезни не само за кръвоносните съдове, сърцето и мозъка, но са необходими и за добрия имунитет. Затова през студения сезон са необходими по 2-3 рибни дни в седмицата. Не е необходимо да купувате скъпа сьомга. Има много мазнини варианти риба: херинга, цаца, сайра, скумрия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com