Кои може да са най-големите грешки при готвене на ориз, които може да допуснем?

2332
Кои може да са най-големите грешки при готвене на ориз, които може да допуснем?
Снимка: iStock/Guliver

Има причина оризът да е най-разпространената храна в света: той е евтин, често достъпен, лесен за съхранение за дълги периоди и най-важното е невероятно универсален! От тигани до гювечи, до супи и салати, възможностите са наистина безкрайни. Каквато и да е вашата диета и предпочитания, вие със сигурност ще създадете вкусни ястия от най-лесната комбинация от ориз и пиле до сложно ризото с гъби. Въпреки това за всеки, който е ял гъст ориз и ястието му просто не се е получило според очакванията, има няколко често срещани грешки, които повечето хора правят, когато готвят ориз, без дори да го осъзнават. И така, направихме списък с тези грешки, за да премахнем предположенията и да улесним получаването на перфектно сварени зърна за всичките ви любими ястия с ориз!

1. Подценяване на разликите между сортовете ориз

Въпреки че някои сортове ориз могат да се използват взаимозаменяемо, реалността е, че изборът на правилния тип зърна за вашето ястие може наистина да направи или да развали вашето ястие. За най-добри резултати искате да изберете ориз, който се готви по начин, който допълва вашите съставки. Различните видове ориз имат различни текстури, вкусове и различни способности да абсорбират вкусовете на други съставки, така че видът ориз, който използвате, всъщност има значение.

10-те най-често допускани грешки при готвене

2. Изплакване и накисване на ориз

Да изплакнете или да не изплакнете? Това е въпросът. Ние казваме, не правете грешка номер две, като не проверите дали трябва да изплакнете ориза или не. Повечето бял ориз, произведен в САЩ, се измива старателно, след което се обогатява с витамини и други хранителни вещества, които се появяват като прашен слой върху отделните зърна. Ако искате да запазите тези хранителни вещества, не изплаквайте.

3. Пренебрегване на съотношението вода към ориз

Сега, след като сте избрали правилния вид ориз и той е изплакнат и готов за готвене, не правете грешка номер 3 и „огледайте“ вашите измервания. Наличието на правилното съотношение течност към ориз е жизнено важно за приготвянето на перфектния ориз. Бихме искали да ви кажем, че получаването на правилната течност към порцията ориз е лесно като „златно сечение“, което се прилага за целия ориз, но за съжаление това не е така. За щастие обаче е, че всичко, което трябва да направите, е да обърнете голямо внимание на инструкциите за приготвяне и да вложите енергията си в прецизни измервания, а не в гадания на порции. Например, имате нужда от почти два пъти повече вода за кафяв ориз, отколкото за рецепта за жасминов ориз. Тази стъпка е изключително важна, тъй като твърде малко течност може да доведе до сух или дори прегорял ориз, а твърде много течност може да доведе до кашава бъркотия. Определено не е нещо, което искате, когато правите рецепта като например испански кафяв ориз или мексикански жълт ориз.

Готвачи разкриват кои са най-големите грешки при готвенето: 7 трика за бързо готвене

4. Твърде много разбъркване

Изкушаващо е да искате да разбърквате нещата на котлона, за да избегнете изгарянето или преваряването на нещата на дъното. Ако това е, което правите, когато готвите ориза си, вие правите оризов гаф номер четири. След като доведете ориза до кипене, от решаващо значение е да намалите котлона и да го оставите да къкри на ниска степен, покрит и необезпокояван, докато стане готов. Дори след като сте го свалили от огъня, ще искате да го оставите да престои още около 5 минути. Откриването и разбъркването на ориза, след като е започнал да се готви, раздробява зърната, което води до ориз, който е смолист и не с най-добрата текстура. Оставете го да престои 5 минути, след като сте го свалили от котлона, позволява на зрънцата да стегнат и ще искате внимателно да ги раздухнете с вилица, за да сте сигурни, че зърната ще останат леки и пухкави. Знаем, че изкушението да разбъркате е силно, но избягвайте това на всяка цена!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com