Кои планини се намират между България и Северна Македония?

17738
Кои планини се намират между България и Северна Македония?
Снимка: RÜŞTÜ BOZKUŞ / Pixabay

България е планинска държава, 30% от чиято територия е обхваната от планини. 39 са планините у нас, някои от които популярни и извън границите ни като Рила, чийто първенец връх Мусала е най-високият не само в България, но и на Балканите, а други са известни главно на хората, населяващи землищата им, като например Пеньовска планина и Боздаг. Част от планините се намират в погранични райони и дори обхващат територията на страната ни и на съседна на България страна. Има ли планини и на границата ни със Северна Македония и кои планини простират зелените си снаги между България и Северна Македония ще разберете от статията.

Планини между България и Северна Македония

На Запад България граничи със Сърбия и Северна Македония, като дългата 506 километра граница пресича планините Огражден, Малешевска, Влахина, Осогово, Милевска, Руй, Стара планина. България поделя със Северна Македония и Сърбия планини, намиращи се в погранични райони, части от които се намират на родна земя, а други – на румънска или сръбска територия. Вижте кои от изброените планини, са планини между България и Северна Македония.

1.       Малешевска планина

Наричана още, макар да е по-малко популярна с това име, Малеш планина, тази част от Осогово-Беласишката група планина обхваща части от територията на страната ни и част от Северна Македония. С надморска височина от 1802.5 метра Ильов връх е най-високият в Малешевска планина.

Планината е обитаема и е дом за много българи и македонци, като на българска територия броят на населените места в нея е многократно по-голям от този на македонска земя – 1 град – Кресна и цели 28 села у нас се намират в Малешевска планина, докато в съседната ни държава са само 1 град и 3 села. Това е лесно за обяснение, като се има предвид, че по-голямата част от планината се намира в България и едва малки части от нея застъпват македонска територия.

Знаете ли колко планини има в България?

Билото на Малеш планина представлява силно извита дъга, изпъкнала на юг, като по него преминава държавната ни граница със Северна Македония от гранична пирамида № 39 до гранична пирамида № 53. В подножието на Малешевска планина преминава важна транспортна връзка – републикански път през Искърското дефиле, свързващ Видин с ГКПП „Кулата“ през София и Благоевград.

2.       Осогово

Петата по височина родна планина – Осогово – се простира извън границите на страната ни и обхваща части от Северна Македония. В граничната зона между двете държави се издига първенецът на Осогово – връх Руен, който е част от 100-те национални туристически обекта на България. Подобно на Малешевска планина и вероятно очаквано Осогово също е част от Осоговско-Беласишката планинска група.

Осогово е популярна сред туристите, тъй като предлага отличи условия за зимни забавления и планински туризъм – спи-писти, хотели, бунгала, туристически маршрути и пътеки, заслони и хижи очакват влюбените в планината, за да ги подслонят или да им предложат примамливи условия за практикуване на зимни спортове.

Осогово е дом за населението на 1 град и цели 33 села на родна територия и на 6 града и десетки села – повече от броя на родните – от страна на Македония.

По северното подножие на планината преминава участък от първокласен път от Държавната пътна мрежа на България – от ГКПП „Гюешево“ до Бургас през София и Карлово.

Знаете ли коя планина се намира между България и Сърбия?

3.       Огражден

Огражден е сред онези планини между България и Македония, пресичани от държавни граници. Също част от Осоговско-Беласишката планинска група, подобно на двете планини, с които вече ви запознахме, тя е леснодостъпна планина, чиито първенец – връх Огражденец е с надморска височина от 1747,6 метра. Красиви местности, стари манастири, пътеки за пешеходен туризъм и почивни бази правят Огражден планина, приличаща туристите и подходяща за планинарите.

49 села се простират по склоновете на Огражден и подножието на планината, като повечето от тях – 35 са на територията на България, 14 са на територията на Северна Македония. Участък от третокласен път, свързващ град Гоце Делчев с ГКПП „Златарево“ преминава по южното подножие на планината Огражден.

4.       Влахина

Планината Влахина, наричана още Влайна, у нас обхваща две области – Кюстендилска и Благоевградска, 33 села и два града, а в Северна Македония – 2 града и 15 села, като по-значителната част от Влахина се намира на родна земя. Три манастира съхраняват вярата в най-северната и най-южната част на планината. Държавната граница между родината ни и съседна Македония преминава именно по билото на тази планина – между гранични пирамиди от № 53 до № 76.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com