Кои са корените на лечебните растения, които се събират през ноември?

2088
Кои са корените на лечебните растения, които се събират през ноември?
Снимка: iStock

През ноември, когато дните стават все по-къси и температурата се понижава, много лечебни растения започват да пренасочват вниманието си от надземния растеж към корените си. Този преход бележи важен момент за билкарите и събирачите, тъй като корените на лечебните растения се превръщат в ценен източник на терапевтични съединения и хранителни вещества.

Едно от най-известните лечебни растения с ценни корени, които се събират през ноември, е ехинацеята или лилавата иглика. Корените на ехинацеята са богати на съединения, които укрепват имунната система, което ги прави търсена съставка за билкови лекарства, които помагат за предпазване от настинки и грип през зимните месеци. Събирането на корени от ехинацея през ноември гарантира, че тези имуноукрепващи свойства са в разгара си.

Енциклопедия "Лечебни растения"

Друго важно растение, чиито корени се събират през ноември, е златната иглика (Hydrastis canadensis). Златолистът има дълга история на употреба в традиционната медицина заради своите антимикробни и противовъзпалителни свойства. Корените съдържат алкалоида берберин, известен със способността си да се бори с инфекциите и да поддържа здравето на храносмилателната система. Събирането на корените на златозадката през ноември осигурява достъп до най-високата концентрация на берберин.

Репей (Arctium lappa) е друго лечебно растение, което достига разцвета си за събиране на корени през ноември. Корените на репея са известни със своите детоксикиращи и пречистващи кръвта свойства. Те се използват в билкови препарати за прочистване на организма и подобряване на състоянието на кожата. Събирането на корените на репея преди замръзване на земята гарантира, че корените са пухкави и пълни с полезни съединения.

Ноември е подходящо време и за бране на корените на валериана (Valeriana officinalis) - билка, известна с успокояващите си и сънотворни свойства. Корените на валерианата са богати на съединения като валерианова киселина, които насърчават релаксацията и облекчават безсънието и тревожността. Като събират корени от валериана в края на есента, билкарите могат да приготвят средства, които помагат на хората да се справят със стреса и да спят по-добре през зимните месеци.

5 лечебни растения, които да отглеждаме в градината си

Когато събирате корени от лечебни растения през ноември, е важно да се съобразявате с устойчивите практики. Отговорното събиране на реколтата и култивиране са от решаващо значение за осигуряване на дългосрочна наличност на тези ценни растения. Винаги търсете напътствия от опитни билкари или се позовавайте на надеждни източници, за да научите правилните техники за събиране на корени, като внимавате да не навредите на растенията или на техните местообитания.

Ноември е уникална възможност за билкарите и събирачите да съберат корените на лечебните растения в тяхната максимална сила. Ехинацея, златовръх, репей и валериана са само няколко примера за растения, чиито корени стават особено ценни през този сезон. Като използват лечебната сила на тези корени, хората могат да укрепят здравето и благосъстоянието си, докато се подготвят за предизвикателствата на зимните месеци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com