Кои са късните пролетни цветя?

2405
Кои са късните пролетни цветя?
Снимка: Lolame / Pixabay

Пролетта е сезонът на цветята и събуждането на природата и хората за нов живот. Уханието и красивите цветни растения доставят естетическа наслада, вдъхновяват и правят живота ни по-красив.

Ето някои от най-популярните късни пролетни цветя.

Роза
Истинско удоволствие е да имате в градината си царицата на цветята. Тя е сред най-популярните избори сред професионалните и любители градинари. Розите се чудесни растения, популярни със своите ярки и разнообразни цветове. За да се радвате на красотата на розата, трябва да изберете подходящото място за засаждането й.

Тя обича слънчеви места, където получава поне 6 часа дневна слънчева светлина. Добрата циркулация на въздуха около растенията също е важна, за да се предотврати растеж на болести и гъбични инфекции. При добро отглеждане може да се радвате на красивите розови цветове през късна пролет и лятото.

Божур
Градинският божур впечатлява с прекрасните си алени цветове и създава неповторима атмосфера в градината. Отглеждането на божур не е от най-леките задачи. Важно е да се избере подходящо място за засаждане, където божурът да получава достатъчно слънце и да бъде защитен от силни ветрове.

Почвата трябва да бъде добре дренирана и обогатена с хранителни вещества, което подпомага здравия растеж на кореновата система. Правилното поливане също не е за подценяване. Божурът обича влажна почва, но не и преливане и застой на вода около кореновата му система.

Кои пролетни цветя за градина е добре да засеем?

Градински карамфил
Градинският карамфил е изящно цветно растение, което се среща в няколко разновидности и цветове - бели, розови, червени, лилави, оранжеви. Според полаганите грижи растенията може да са ниски и рехави или високи и стабилни със силни и здрави стъбла. Най-популярен за отглеждане в градината е обикновеният градински карамфил, който привлича с ароматни цветове. Китайският карамфил се характеризира с малки, но изключително голям брой цветове. Карамфилът предпочита средно влажна и добре дренирана почва.

Невен
Невенът е много популярно градинско цвете, което впечатлява с невероятно разнообразие. Невенът се отглежда лесно, поради което е предпочитан от градинарите. Сред най-популярните видове са африканско невенче, календула, френско невенче и др. Африканското невенче е с ярко жълти цветове, календулата се среща с различни цветови нюанси и е популярна заради силните си лечебни свойства. Френското невенче е с малки, компактни цветове и е идеално за алпийски и контейнерни градини.

Импатиенс
Растението е по-популярно с наименованието циганче. Впечатлява с атрактивните си цветове и разнообразни видове, поради което е особено предпочитан за отглеждане от любители градинари. Разнообразието от видове е огромно. Растението може да се похвали с ярки и наситени цветове, които се срещат от червено, розово, оранжево, лилаво и др. 

Кои са първите пролетни цветя, с които природата ни радва

Ирис
Красивите ириси съществуват в няколко основни разновидности според вида на кореновата система, според типа местообитания и размера. В България най-успешно се отглеждат ириси с коренища. Започват цъфтежа си през април, но вече са създадени селекции от ириси, които цъфтят и втори път през есента.

Незабравка
Нежната незабравка е двугодишно растение - семената се засяват предишната пролет, пикираните растения се засаждат на постоянно място през есента, а цъфтежът им настъпва обикновено през месец май следващата година. Освен в традиционните сини нюанси, могат да се срещнат и незабравки в розово и бяло.

Мак
Съществуват многобройни видове мак - едно-дву- и многогодишни цветя. Най-често се отглеждат полският и сънотворният мак. Размножава се със семена, като основното му изискване е да не го размествате, след като е започнал да се развива. Осигурете му място с много слънце и ще се радвате на краткотраен цъфтеж в края на пролетта и началото на лятото.. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com