Кои са най-близките гръцки градове до България?

28701
Кои са най-близките гръцки градове до България?
Снимка: iStock

Всяка година хиляди българи посещават южната ни съседка Гърция заради чистото море, хубави плажове, добро обслужване и разбира се, заради близкото разстояние. Не само курортите са привлекателни за нас. Интересни са за посещение и някои близки гръцки градове.

Ето част от най-близките гръцки градове до България.

Комотини
Град Гюмюрджина, или Комотини, е само на 350 км от София и 67 км от Златоград. Комотини е главен административен център и столица на регион Родопи. Населението му е около 60 00 души, но нараства заради студентите, които учат в университета на града - “Демокритус”. Около половината от населението са гърци, а останалите са турци и българомохамедани. Голяма част от гръцкото население са потомци на гръцки бежанци от Мала Азия и Източна Тракия, в по-ново време гръцката държава заселва в района и немалко гръцки изселници от страните от бившия Съветски съюз.

Историята на града е свързана с Виа Егнация, древен главен римски път, който свързвал някогашния Дирахиум с Константинопол. В късния римски и византийски период градът се нарича Максимианополис. Император Теодосий издига малка крепост на кръстопътя на Виа Егнация с пътя, който свързва Беломорието, през Родопите, с Филипополис.

Градът е превзет от българската армия от османска власт през 1912 г. По време на Междусъюзническата война от 16 август до 6 октомври 1913 г. съществува т.нар. Гюмюрджинска република. От 1912 до 27 ноември 1919 г. градът е в границите на България. След Ньойския договор преминава към администрацията на “Междусъюзническа Тракия”, която на 28 май 1920 г. е предадена на Гърция. Първото гръцко управление е 20 години - до 20 април 1941 г., когато градът и областта повторно са завладени и присъединени към България. По примирието със Съюзниците през 1944 г. българските военни части и администрация са оттеглени. Предадена е на Гърция с Парижкия мирен договор от 1947 г.

До колко морета има досег Гърция?

Днес архитектурата на града е съчетание от гръцки и ориенталски елементи, които могат да се видят в стария квартал със запазени къщи, църкви и джамии. Близостта с Турция се усеща в сладкарниците, където се предлага огромно разнообразие от турски сладки изкушения.

В центъра на града се намира вечнозеленият общински парк и 15-метров паметник на героите от Втората световна война. Централният площад, известен като Площада на мира, е сърцето на нощния живот - събират се много студенти, за да се забавляват. Старият търговски център е известен сред туристите, защото има магазинчети малки работилнички.

Кавала

Кавала е сърцето на Източна Македония, разположен амфитеатрално около брега на морето. Населението на града е около 60 000 души.

Градът е на второ място по големина в област Македония след Солун. Главен град е на област Кавала, която включва още Филипи, Неаполис и Тасос. Град Кавала е седалище и на военния корпус, както и център за износа на македонския тютюн.
Според легендата името на града идва от латинската дума “Кабалеро”, защото заливът прилича на конник.

В гръцкия език няма буква “Б” и затова Кабала се превръща в Кавала. Първото име на града е Неаполис, което означава “нов град” и се среща още през 7-ми век пр.н.е. През Византийската епоха градът се нарича Кристополис. Разрушен е от норманите през 1185 г. и след това е завладян от турците. През 1860 г. Кавала е важен търговски център и значимо пристанище за цялата област Македония. Освободен е през 1913 г. Според Лондонския мирен договор от 1912 г. Кавала, заедно със Западна Тракия, влиза в българската държава, но за кратко. След Междусъюзническата война през 1913 г. е присъединен към Гърция.

Днес интерес представлява средновековната крепост, разположена на хълма на града. Укрепленията на града са много добре запазени и се виждат чудесно от крайбрежната ивица. Може да се посети и къщата на Мехмет Али, основател на династията, която управлява Египет до 1952 г., роден в Кавала. Днес къщата е превърната в музей.
В града се провежда един от най-големите етнически фестивали - международния фестивал “Космополис”.
Кавала е известен и с прекрасните си плажове с кристално чиста вода.

Защо Гърция продава магистрали и летища

Ксанти

Ксанти се намира в Северна Гърция и е столица на префектурата Ксанти. Населението на града и около 55 000 жители. Градът граничи с България чрез Родопите на север и Егейско море на юг. Името на града на турски е Искече. Интерес за гостите на града са византийските църкви в стария град на Ксанти и подземните македонски гробници на Комнина от 2-ри век пр.н.е. През 19-ти век производството на тютюн води до бързо развитие на търговията. И днес в стария град са съхранени имения, които свидетелстват за благополучието на търговците на тютюн в Ксанти през този период.

Особено популярен е градът по време на карнавала на Сирни заговезни, както и по време на Фестивала на Стария град /началото на септември/. Друга известна атракция в Ксанти е пазарът, който се провежда всяка събота. Заради пищните фестивали наричат Ксанти “градът на хилядите цветове”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com