Кои са най-честите грешки, които допускаме при пране?

4143
Кои са най-честите грешки, които допускаме при пране?
Снимка: Pexels / Pixabay

Много хора си мислят, че като си купуват скъпи дрехи, ще могат да ги ползват по-дълго време. Това отчасти е вярно, но също така има значение и как ги перете. Някои от грешките дори ги правим по навик и не ги осъзнаваме, но те съсипват тъканите и дрехите, които са ни любими, не можем да ги носим.

Слагате много прах в пералнята

Повечето хора слагат прах повече, отколкото е необходимо. Следователно той трудно може да се отмие и се наслоява в тъканите, подгъвите на дрехите. По този начин съсипва цвета на дрехите и те просто стават неизползваеми.

Търкате твърде силно при петната

Да, никой не обича да си има работа с петна и когато ги търкаме прекалено силно, ще нараним самата тъкан. Това със сигурност няма да накара дрехата ви да изглежда добре.

Сотирате прането си само по цветове

Напълно нормално е да отделите тъмното пране от бялото, както и цветното. Грешката, която правят хората, е да не отделят дрехите и по тъкани. Това прави някои тъкани, които са по-деликатни да изтъняват, което не е добре. Разделете дрехите си на тъкани, които могат да се перат на обикновена програма, вълна и деликатна материя.

Не използвате подходящи закачалки

Има закачалки за поли и панталони, които пречат да се появят гънки и деформации по дрехите, когато ги изгладите. Също така, ще си спестите твърде честото гладене, което не е полезно за тъканите, дори и да е със слаба ютия. За фините пуловери пък има меки закачалки, които не позволяват разтягането на плата в областта на раменете.

Съвети при пране на бельо

Бельото е специално облекло. Чистотата му е много важна заради хигиената на интимните зони, върху които носим тази част от тоалета. И т...

Неправилно пране и сушене

Когато трябва да изперете дреха от деликатна материя, то я увийте в хавлиена кърпа. По този начин ще си спестите появата на гънки. Не я сушете на простор, а отново в суха кърпа и в хоризонтално положение. Така няма да се нарани или да останат от отпечатъци от щипки.

Претоварвате барабана в на пералнята

По този начин износвате лагерите, но също така и деформирате дрехите. Нещо повече, те не могат да се изперат хубаво и водата не минава свободно между тях. Така остават следи от прах, петна и като цялата самата материя се разваля и прави дрехата негодна за носене.

Не чистите пералнята

С тези средства дрехите ви ще са още по-бели и ухаещи на свежест

Препаратите за почистване и пране на дрехи, предлагани от пазара, са в основата си два вида: избелващи и почистващи (петноотстраняващи)...

За да се отървете от лошата миризма след пране, добре е да почиствате пералнята периодично. Дезинфекцирайте отделението за праха, подсушете с кърпа барабана, а веднъж на 4 месеца пуснете пълен цикъл без дрехи. Също така може да добавите оцет или сода, за да се изчистят всички части.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com