Кои са най-интересните легенди свързани с български крепости?

13155
Кои са най-интересните легенди свързани с български крепости?
Снимка: Pixabay

На много места в България има красиви крепости, които напомнят за отминали славни времена на големи битки. Някои от тях са по-запазени, докато други тънат в разруха. Между тях има нещо общо - освен че са парченца от нашата история, с тях има свързани много интересни легенди. В тази статия ще ви разкажем за някои от по-интересните. Вижте кои са те: 

Легендата за Баба Вида

Кои са най-известните създания от българската митология?

Свикнали сме, когато става дума за митология, винаги да се сещаме за Древна Гърция, за Скандинавската митология и дори за тази на Велик...

Крепостта във Видин е пазител на интересна легенда. Преданията са свързани с Баба Вида и създаването на града. Според преданията тя имала сестра - Кула. Двете не могли да живеят на едно място и заради това се разделили и създали два отделни града. 

Връзката на Баба Вида с крепостта идва от други две легенди. Едната гласи, че тя цял живот не успяла да си намери жених, защото искала той да бъде равен на нейния ум и красота. Когато османците наближавали, тя вече била баба и дала съвет на жителите на Видин да съградят кули, в които да се скрият. Други предания споменават, че тя самата построила двете кули. 

Девойките на Калиакра

Повечето от вас са посещавали крепостта Калиакра и знаят колко живописна е тя. Намира се на скалистия нос, който носи същото име и разкрива приказни гледки. Легендата, която е свързана с това място гласи, че османците грабили в региона и взели в плен четиридесет от най-красивите девойки, които видели. За да не попаднат в плен и да позволят да се гаврят с тях, те решили да скочат в морето. Заплели косите си една за друга, а в средата на дългата линия била най-решителната мома. Тя направила крачка към пропастта и скочила по залез. Османските войници не можели да реагират и станали свидетели на жертвата на девойките. 

Легендите за Свети Трифон

На 1 февруари честваме Трифон Зарезан. Според легендата Свети мъченик Трифон, който бил лечител, е роден около 225 г. в Комсада, в мало...

Обсадата на Овеч

Крепостта Овеч се намира край днешна Провадия, на около час от Варна. От самото кале не е запазено много, но от мястото, на което е било се разкрива чудна гледка към града и околностите. Има интересни легенди, които са свързани с отбраната на Овеч. Едната гласи, че градът бил завладян от османците, а жителите успели да се изтеглят в калето и да се отбраняват. Те се били храбро, но османските сили били много. След време припасите свършили и група от защитниците били пратени на мисия да вземат храна от града. За нещастие сред тях имало предател, който издал ситуацията на враговете. По-късно с негова помощ в кошовете с хляб били скрити османски войници, които така проникнали в крепостта, отворили портите и избили защитниците. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно