Кои са най-известните личности, изгорени на клада?

1341
Кои са най-известните личности, изгорени на клада?
Снимка: mullica / CC BY 2.0

Изгарянето на клада е жесток метод за екзекуция, практикуван във Вавилония и древен Израел, а по-късно възприет в Европа и дори в Северна Америка.

Едни от най-известните исторически личности са екзекутирани именно така - изгорени на клада. Жени, обявени за вещици, обикновено намирали смъртта си в огъня – тази форма на екзекуция била характерно наказание за набедените във вещерство. Твърди се, че около 200 000 души са били изгорени на клада за магьосничество в Европа през 16-ти и 17-ти век – жестока цифра, показваща мащаба на проблема. Припомняме си едни от най-известните личности, изгорени на клада, и тяхната история, отдъхвайки, че тази форма на екзекуция не е част от съвременния свят.

Най-известните личности, изгорени на клада

Още: Одухотворената Вселена, демоните и фокусникът Моисей. На какво учеше Джордано Бруно?

1. Жана д'Арк – момичето, жертвано като оправдание за военната немощ на един крал Историята разказва, че по време на 100-годишната война едва 13-годишната Жана виждала духове, които ѝ нашепвали да се срещне с наследника на престола с цел да го убеди да изгони британците от тези френски земи. Краят поверява командването на войските на Жана, тъй като битувало пророчество, че млада девица, изпратена от Бог, ще спаси Франция. Всички видели в Жана именно тази девица от пророчеството и ѝ поверили непосилна за детските ѝ плещи задача. Въпреки крехката си възраст, облечена в броня и на бял кон като чудно привидение Жана жънела победа след победа, но била пленена. Британците оправдали пораженията си, твърдейки, че Жана е дете на дявола. Тя била осъдена да умре чрез изгаряне на клада, а кралят не се е и опитал да я спаси.

2. Джордано Бруно или ученият, на когото църквата не успяла да прости. Освен смелите си твърдения за единство на Вселената и множество населени светове, той имал дързостта да отрича религията и да я заклеймява като разделителна линия, причина за войни и нещастия, за делене и омраза между хората. Той не приемал и общоприетите схващания за живота след смъртта. Именно не толкова заради научните си възгледи, колкото заради отношението си към религията и църквата, той бил осъден на смърт чрез изгаряне на клада. Но дори тази инквизиция не успяла да спре бурната му и неспокойна душа и вървейки към своята смърт той казал, че следващите векове ще го разберат. Днес на мястото на екзекуцията се издига паметникът му.

3. Мигел Сервет или лекарят, описал кръвообращението в белия дроб, бил сред осъдените на смърт чрез изгаряне на клада, заради критиките си към съществуващата християнска доктрина. Трактатът му „Възстановяване на християнството“ е пътят му към кладата, а целият тираж на книгата е унищожен.

4. Уилям Тиндейл също бил осъден на смърт чрез изгаряне на клада, като провинението на този университетски преподавател от Кеймбриджкия университет, е превод на Библията, като целта била да стане достъпна за хората, за масите, а на това се гледало от църквата като на ерес. Изгорени са и преводите му, закупени от епископа на Лондон именно с цел да бъдат унищожени.

Още: Продадоха пръстен на Жана д`Арк за рекордните 420 000 долара

5. Етиен Доле – филологът от Франция, който е прекалил с публикуването на произведенията без разрешението на автора, на Псалтира (който тогава е забранен) и на богословски полемични произведения, поради което е осъден на смърт, а името му остава в историята като един от известните личности, изгорени на клада.

6. През онези смутни векове не е било лесно и безопасно и да си математик, астроном и поет като Чеко Д'Асколи,  създателят на енциклопедия в стихотворна форма. Обяснявал всичко, което се случва и което се е случило, с астрологията, включително появата на Христос на Земята, и именно заради тези му твърдения, страстта към астрологията и обясняването на всичко с нея, в самото начало на XIV век Д'Асколи е изгорен на клада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com