Кои са най-отровните земноводни на планетата?

7366
Кои са най-отровните земноводни на планетата?
Снимка: iStock/Guliver

Първите жаби или подобни на тях са се появили на планетата приблизително преди 300 милиона години. Колкото и да звучи странно, ала най-красивите са и най-опасни. Тези безопашати земноводни използват токсичните съставки на своите секрети предимно за защита, тъй като рядко нападат първи. Най-отровните от тях живеят из гори, сред блатисти райони, а също и в различни водни басейни на тропиците.

Двуцветна филомедуза (Phyllomedusa bicolor)

Сред тропическите гори в басейна Амазонка, живее симпатична, но много опасна филомедуза, която е член на семейството на дървесните жаби. Отровата на това животно не е чак така силна, че да убие човек, но може да причини проблеми в стомашно-чревния тракт, халюцинации и алергични реакции. Често я наричат „маймунска жаба“, защото нейните привички са твърде интересни и уникални. Включена е в световната Червена книга, понеже е застрашен вид.

Знаете ли, какво символизира жабата?

Ивичеста листолазка (Phyllobates vittatus)

Естественото местообитание на тази жаба е в югозападните региони на Коста Рика. Има колоритен външен вид. Различава се от другите по яркожълтите ивици върху гърба, главата и отстрани на корема - затова и получила интересното си име. Тъй като предпочита да се крие сред камъни и в техните пукнатини, не е толкова лесно да я откриете. Ако отровата й попадне върху човешка кожа, причинява доста силна болка и нерядко предизвиква парализа.

Синя дърволазка (Dendrobates azureus)

Характерното за тази жаба е нейният уникален син цвят. Това симпатично създание живее в савани и тропически гори. Храни се с малки насекоми. Нейната отрова е достатъчно силна, за да убие не само големите й естествени врагове, но дори и човек. Дълга е около 5 см. Предпочита да живее сред зеленина, като образува групи до 40-50 индивида. Макар да представляват голяма опасност, много търсачи на силни усещания държат тези жаби в домовете си като домашни любимци.

Чаровна листолазка (Phyllobates lugubris)

Ареалът й се простира по атлантическото крайбрежие на Централна Америка. Името напълно съответства на нейния външен вид. Основният й цвят е черен, с множество разноцветни ивици, минаващи по тялото. Отровата не е така токсична, както на другите листолазки, но осигурява сигурна защита против естествените й врагове. Предпочита да бъде на видно място, така че лесно може да бъде открита в гората, както и на бреговете на различни води.

Чирикита (Atelopus chiriquiensis)

За чирикитата се смята, че е сред най-отровните жаби на планетата. Това симпатично на външен вид създание живее в естествените условия на Коста Рика и Панама. Отличава се с доста ярък цвят и малък размер, в рамките на 5 см. По правило мъжките са много по-малки от женските и растат на дължина до 3 см.

Ако отровата попадне върху човешка кожа, блокира нервните окончания, което нарушава координацията на движенията и се появяват конвулсии с много тъжен резултат - цялостна парализа. Въпреки, че засега липсва антидот за тази отрова, своевременната детоксикация на организма може да предпази човек от непоправими последици.

Има ли отровни жаби в България?

Ужасна листолазка (Phyllobates terribilis)

Местообитанието на тази жаба е в тропическите гори сред югозападните области на Колумбия. Считана е за най-отровната жаба в света. Дължината й е до 4 см, не повече, а за тялото е характерен много контрастен и ярък цвят. Основната окраска е яркожълта. Смъртта на човек е възможно да настъпи като резултат и от най-лекото докосване до нея.

Интересен момент е, че токсичността й зависи от хранителното меню. Ако в него липсват отровни насекоми, самата ужасна листолазка също започва да губи постепенно своята токсичност. Това е доказано при отглеждането й в плен, когато в храната й не е имало насекоми, които да допринасят за образуването на отрова в нейния организъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com