Кои са суперхраните за мозъка, които трябва да консумираме редовно ?

2219
Кои са суперхраните за мозъка, които трябва да консумираме редовно ?
Снимка: iStock/Guliver

Все повече учени откриват доказателства, че това, което ядем, оказва влияние върху функциите на организма ни и външния ни вид. Изследванията показват, че това, което консумираме, има голяма роля за здравето на мозъка ни.

Какво представляват суперхраните за мозъка?

Храните за мозъка са тези, които са богати на антиоксиданти, здравословни мазнини, витамини и минерали. Те осигуряват на мозъка енергия и помагат за защитата на мозъчните клетки, което пък предотвратява развитието на най-различни заболявания на мозъка.

При поддържане на правилното функциониране на червата, ние помагаме на организма ни да работи правилно и се грижим и за психическото си здраве. Има много важни хормони и невротрансмитери, които се създават в червата и след това могат да влязат в мозъка, което оказва влияние върху когнитивните ни способности като разбиране и обработка на нова информация, памет и концентрация. Това означава, че добре функциониращите черви са от съществено значение за изпращането на мозъка на химичните сигнали, които продължават да ни помагат организмът ни да работи правилно и максимално добре.

Лекар: Коя е най-важната суперхрана за мозъка, която не бива да пропускате

Диетата с лошо качество на храната може да накара телата ни да отделят повече възпалителни цитокини, които могат да допринесат за възпалението, което пък може да доведе до увреждане на мозъка.

Кои са суперхраните за мозъка?

  1. Авокадо - съдържа витамин K и фолиева киселина, които помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци в мозъка и подобряване на мозъчните функции, свързани с паметта и концентрацията.
  2. Цвекло - естествените нитрати в цвеклото наистина подсилват притока на кръв към мозъка, като повишават енергията и продуктивността по време на тежки тренировки.
  3. Боровинки – богати са на антиоксиданти, витамин C и витамин K и са отлични за защита на мозъка от дегенерация, когнитивен спад и стрес.     боровинки
  4. Костен бульон - високите нива на колаген помагат за намаляване на чревното възпаление, докато лечебните аминокиселини като пролин и глицин поддържат правилната функция на имунната система и подпомагат подобряването на паметта.
  5. Броколи - заедно с други зеленчуци като карфиол, къдраво зеле и брюкселско зеле, броколите са едни от най-добрите храни за мозъка. Те съдържат високи нива на витамин K и холин, които могат да помогнат за ясна памет и концентрация.
  6. Целина - високите нива на антиоксиданти и полизахариди в целината действат като естествени противовъзпалителни средства и могат да помогнат за облекчаване на симптомите, свързани с възпаление, като болки в ставите и синдром на раздразнените черва.
  7. Кокосово масло - практически не съдържа нищо, за което кокосовото масло не може да помогне. Когато става въпрос за мозъка ви, то може да помогне за потискане на клетките, отговорни за възпалението. Също така може да помогне при загубата на паметта с напредване на възрастта и да се бори с лошите бактерии, които се намират в червата ви.
  8. Черен шоколад - шоколадът е пълен с флавоноиди, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Заменете млечния и белия шоколад с черен шоколад с поне 70% съдържание на какао. Той е максимално полезен за здравето на мозъка.

Суперхраните, които ТРЯБВА да бъдат част от ежедневното ви меню

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com