Кои уреди харчат най-много ток?

8701
Кои уреди харчат най-много ток?
Снимка: iStock

Системно покачващата се цена на електроенергията е сериозна причина да предприемем търсене на начини за намаляване на разходвания ток и съответно на месечните фактури, които заплащаме от скромния си бюджет. Ако съумеете да идентифицирате най-големите „гълтачи“ на ток в офиса или в жилището, ще може да съставите и ясен план за действие – как да минимизирате разходите за електрическа енергия.

Кои уреди харчат най-много ток е въпрос, който е от ключово значение, когато говорим за фактури за електроенергия. Знаейки уредите, които товарят най-много сметките ви, ще може да се насочите към обмисляне на покупка на енергоспестяващи уреди, с които да замените вашите, или да потърсите алтернатива, която да ви позволи нормални бит, без да се нуждаете от конкретния уред, надуващ сметката за ток. Винаги има начин да спестите, ако знаете причината за разхода.

Най-много ток харчат ето тези уреди++

Кои уреди харчат най-много ток?

Ако трябва да обобщим, най-много ток харчат уредите, които:

  • не са енергийно ефективни,
  • работят непрекъснато и дори когато не е нужно,
  • най-неефективни са,
  • стари са, произведени преди много години и морално изхабени или неизправни,
  • отличават се с най-голяма мощност.

И все пак – ако трябва да изброим няколко уреди, които харчат много ток, а не само да дадем обобщения, които едва ли ще ви улеснят особено в откриването на най-големите консуматори на електроенергия в дома ви, ето това са уредите, на които да обърнете внимание, подредени според консумацията им:

Как да предпазим електрическите уреди и себе си от токов удар?

  • Електрическите уреди, с които се отоплявате през студените месеци, са отговорни за около 50% от сметката ви за електрическа енергия. Това прави закупуването на енергоспестяващи уреди за отопление от ключово значение за спестяване на излишни разходи от бюджета. Може да проверите и цените за отопление на твърдо гориво, газ или други източници на енергия и да откриете по-бюджетно решение, с което ще спестите от сметките за ток. Намаляването на температурата, която поддържате през зимата в помещенията, с 2 градуса няма да се усети съществено и да повлияе особено на комфорта ви, но със сигурност ще се отрази на сметката за ток и тя ще е чувствително по-ниска. Друг хитър трик, който ще ви помогне да пестите средства от отоплението, е да не топлите цялото жилище, а само помещенията, които използвате. Колкото по-малко стаи отоплявате, толкова по-евтино ще е, разбира се. Струва си и да платите по-висока цена за закупуване на по-икономичен и ефективен електроуред за отопление, тъй като по-високата цена бързо ще се изплати със спестените средства от фактурите за ток. И още нещо – не е необходимо да оставяте електроуреда да работи през целия ден, ако сте извън дома във времето от 8 до 18 часа. Ще е по-изгодно да го включите на максимална степен, когато се приберете. Този съвет не е валиден за високия клас климатици, които следва да изключвате само когато ще отсъствате за 2 или повече дни от дома си.
  • На второ място в списъка, който е отговор на въпроса кои уреди харчат най-много ток, са тези за затопляне на вода (бойлерите например) – на тях дължим 20-30% от общия разход на електроенергия. Естествено, че има и голямо значение от колко души се състои домакинството ви. Колкото повече хора и по-продължително се къпят на ден, толкова повече средства коства топлата вода за семейството.
  • Третото място по консумацията на ток е за големите уреди в кухнята – готварски печки, хладилници, фризери, съдомиялни, перални машини – над 10% от сметката ви се дължи на тях, а често и повече. Това зависи от броя членове на домакинството, съответно колко често перете и миете съдове, колко пъти на ден приготвяте ястия. Колкото повече членове има вашето домакинство и колкото по-често готвите в дома си, толкова по-високи са разходите на кухненските уреди.
  • На последно място и най-икономични, товарещи най-малко бюджета, са малки електроуреди като маши, електрически крушки, кафеварки, микровълнова печка, телевизори, компютри. Не ги оставяйте обаче включени, когато не ги използвате. Нали знаете – капка по капка вир става, така че загасете телевизора, когато не го гледате. Природата и сметката ви за ток, портмонето ви и бюджетът ви ще са ви благодарни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com