Кои важни хигиенни навици пропускат всички?

7917
Кои важни хигиенни навици пропускат всички?
Снимка: Couleur / Pixabay

Поддържането на лична хигиена е от съществена важност за здравето и привлекателността. Съвременният човек е свикнал с ежедневния душ, измиването на ръцете след ползване на тоалетна, преди хранене, сутрешния тоалет и дори с дезинфекцията, но почти никой не спазва тези хигиенни навици, които също са от първостепенна важност за здравето:

1. Хигиена на ръцете преди ползване на тоалетната

Дали е БЕЗОПАСНО да сядаме на обществени тоалетни чинии

Личната хигиена е на първо място в живота ни, за да бъдем здрави, да се предпазваме от вируси и микроби и разбира се, да се чувстваме д...

Щателното измиване на ръцете преди тоалетната е също толкова важно, колкото и след използването ѝ. Бактериите са навсякъде около нас – в офиса, в обществения транспорт, в магазина. Те се закрепят по ръцете ви и ползването на тоалетна, без да сте ги измили, е лесен начин да се сдобиете с инфекция на пикочно-половите пътища. Не докосвайте не само устата, носа и очите си с неизмити ръце, но и гениталиите. Измийте със сапун и топла вода, подсушете, преди да използвате тоалетната и не пропускайте да извършите същата процедура и след посещението ѝ. Подсушаването е важно не само за да предпазите кожата от напукване в студените дни, но и за да си гарантирате съвършена чистота.

2. Смяна на калъфката два пъти седмично

Необходимостта от седмично изпиране на спалното бельо е известна на домакинствата. Малко хора обаче знаят, че калъфките трябва да се сменя по-често – два пъти седмично, ако не желаят кожни проблеми и несъвършенства, провокирана алергия от акари, запушен нос или инфекции на горните дихателни пътища. Важно е и прането на калъфките да става на температура над 60 градуса, най-добре на 75, за да бъдат унищожени всички болестотворни микроорганизми.

3. Измиване на ръцете след натискане на копчетата на асансьор, банкомат

Едно от най-мръсните неща около нас са копчетата на асансьора, на банкомата, на машината за кафе. Върху тях могат да бъдат открити повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния. За да съхраните здравето си, измивайте или дезинфекцирайте ръцете си след докосването им. Още по-добро решение е използвате парче хартия или салфетка, за да натиснете копчето, което след това се изхвърля.

Докоснете ли тези 10 неща - измийте ръцете си моментално!

Всеки знае от детството колко е важно редовно да си миете ръцете. Измивайки ръцете си, ние ограничаваме разпространението на вируси, ба...

4. Измиване на ръцете след хранене или приготвяне на храна

Едва ли има човек, който да пропусне да измие ръцете си, преди да седне на масата. Много хора обаче пропускат да направят това след докосване на сурови продукти по време на готвене, което създава предпоставка за заразяване със вредни микроорганизми. Опасно е и да се пропуска измиването на ръцете след хранене. По дланите и под ноктите могат да останат частици храна, които лесно се превръщат в любимо място на бактериите.

5. Измиване на ножовете след рязане на сурови продукти

Ножове, дъски и други съдове, влизали в контакт със сурово месо и продукти, трябва да бъдат измити, преди повторна употреба. Целта е да се избегне кръстосано замърсяване, което представлява опасност за здравето на семейството. Особено опасно е да режете храна като зеленчуци, които се консумират сурови, след като сте рязали върху дъската месо, без да я измиете и подсушите. Подменете дъската с нова, ако забележите нараняване на дървото и дълбоки прорези, които са райско място за размножаване на бактерии и не могат да бъдат добре хигиенизирани.

 

Как да се отървем от бактериите по клавиатурата

Бактерии, коронавируси, газирани напитки, бургер сосове, сиренце… Това са само част от нещата, които ежедневно могат да попаднат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com