Кой би повярвал, че ПРЕКАЛЕНОТО спане води до 6 проблема със здравето

2360
Кой би повярвал, че ПРЕКАЛЕНОТО спане води до 6 проблема със здравето
Снимка: https://pixabay.com

Пълноценният сън е много важен за нашето физическо и психическо здраве. Препоръчителните часове сън са 8, които се смятат са напълно достатъчни за човек. Има хора обаче, които спят много повече, без да си дават сметка, че прекаленото спане може да доведе до определени здравословни проблеми. Ето до какво може да доведе то.

Болки в главата – липсата на сън води до главоболие, но твърде дългият сън – също. Това е така, защото сънят взаимодейства с нивото на серотонин и невротрансмитерите в мозъка. Така че, за да си спестите неприятното главоболие, се наспивайте, но не повече от необходимото.

ОПАСНО е да ядете тези храни преди лягане. НЕ го правете!

Не е желателно човек да си ляга с празен стомах, но това съвсем не означава, че трябва да преяжда преди сън. Ако искате да се чувстват...

Проблем с паметта – прекомерният сън влияе върху когнитивната мозъчна функция. По този начин се влошават паметта и концентрацията. Ще изпитвате трудност да си спомните определени подробности и да се фокусирате върху дадена задача.

Покачване на килограми – според проучване, ако спите по-малко и повече от регламентираните 8 часа сън, сте по-склонни към отключване на диабет и затлъстяване. Причина за това е, че организмът се нуждае от 8 часа, не повече и не по-малко. В противен случай процесите в тялото се объркват и това води до нежелани реакции.

Депресия – хората, които изпадат в депресивни състояния, имат проблеми със съня. В някои случаи те се изразяват в непрекъсната сънливост и повече от необходимото часове, прекарани в сън. Колкото повече спите, толкова по-трудно ви е да стане от леглото. Така се усилва умората, липсата на енергия се усеща повече, а всичко това вреди на психиката и води до депресия.

Безсъние – то може да се появи вследствие на вредни навици като сърфиране из интернет до късно или непосредствено преди лягане, консумация на алкохол или преяждане. Много лесно може да объркате режима на тялото си и да предизвикате проблеми със заспиването и съня като цяло.

Най-мистериозните състояния, в които можем да изпаднем, докато спим

Сънна парализа Сънната парализа е състояние, в което човек се събужда, но тялото му продължава да спи, то е парализирано. И докато е в...

Проблеми със сърцето – възможно е да се появят сърдечни проблеми, ако прекарвате много часове в сън. Доказано е, че спането повече от 8 часа в денонощие увеличава риска от сърдечен проблем.

За да спите по-малко, тоест достатъчно, и пълноценно, може да направите няколко неща. Да се храните балансирано и да ограничите вредните храни от менюто си. Да изключите алкохола. Да си създадете навика да спортувате, което ще доведе до умора и по-лесно заспиване. Освен това по този начин ще се погрижите и за фигурата си. Важно е да си установите режим на ставане и лягане  - организмът ще привикне към него и ще ви е по-лесно. Не преяждайте и не пийте кофеинови напитки преди лягане. Осигурете си спокойна, затъмнена и тиха среда за заспиване, в която да можете да се отпуснете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com