Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка?

1643
Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка?
Снимка: Actualno.com

Не са много фамилиите, които могат да се похвалят с успехите на всеки свой член в различна област, както е тази на Вазови.

Семейство Вазови

Родителите на народния поет Минчо и Съба Вазови имат 7 момчета и 2 момичета:

* Иван Вазов е най-големият, роден през 1850 г.
* Никола е търговец, който продължава бащината традиция.
* Михаил постъпва във Френския чуждестранен легион, участва в Сръбско-българската война.
* Георги също се отдава на армията, участва в Сръбско-българската война. Бил е министър на войната.
* Кирил учи за лекар в Цариград и е един от първите български дипломирани лекари. Дълго време е управител на Българската болница в Цариград.
* Името на Владимир Вазов е написано със златни букви в българската военна история. Бил е кмет на София, но името му се свързва основно  с една от най-великите победи в историята - тази при Дойран. През септември 1918 г. в тридневни тежки сражения 9-та Плевенска дивизия под командване на ген. Вазов разгромява елитните британски и гръцки части, които превъзхождат българската армия цели 7 пъти.
* Борис е политик и общественик с големи заслуги за публикуването на много от произведенията на великия си брат. Борис Вазов е известен адвокат и журналист, редактор на вестник “Мир”.
Двете сестри Ана и Вълка имат голям принос за възстановяване на изгорялата къща на семейство Вазови в Сопот.

Какво е работил Иван Вазов след Освобождението в Берковица?

Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка?

Михаил Вазов

Кой е Михаил Вазов?

Михаил Вазов е роден през 1862 г. в Сопот в семейството на Минчо и Съба Вазови. Става свидетел на зверствата на турците в родния му град след Руско-турската освободителна война. Жертва на зверствата на войската на Кямил паша става баща му, посечен край река Леевица в местността Бойкова нива. След Освобождението Михаил Вазов отива да живее при чичо си Кирко в София, където работи като чиновник.

По настояване на по-големия му брат Георги става юнкер, а след това и офицер.
Една двайсетгодишен младият Михаил заминава за Париж. Там се записва във френския чуждестранен легион и заминава за Северна Африка. В продължение на година и половина Михаил служи сред пустинята. Уморен от тежките условия, Михаил моли брат си Иван Вазов да му съдейства за законното му завръщане в България, където постъпва като войник в Софийския 1-ви пехотен полк. 

Преврат и контрапреврат за връщане на княз Александър Батенберг

В нощта на 8 срещу 9 август 1996 г. части на Струмския полк и юнкери от Военното училище влизат в София и обкръжават княжеския дворец. Александър I е арестуван и принуден да подпише указ, с който се отказва от трона. Организаторите на преврата се надяват да съставят правителство, но се сблъскват с отказа на Каравелов и други водещи политици. Вечерта, след консултации с руското външно министерство, е обявен съставът на временно правителство от русофили, начело с митрополит Климент Търновски.

На 10 август повечето войскови части в страната полагат клетва за вярност към новото правителство. Стефан Стамболов, тогава председател на Народното събрание, се обявява остро срещу преврата. На 10 август група офицери в Пловдив се обявява срещу преврата. Те получават подкрепата на някои либерали, както и на британското консулство. На 11 август Стамболов издава прокламация, с която обявява преврата за незаконен.

Как се казва бащата на Иван Вазов – пример за всеки българин

Смъртта на Михаил Вазов

По време на преврата на 9 август 1886 г. подпоручик Михаил Вазов се намира в Софийския военно полеви лагер. Контрапревратаджиите нахлуват в София и изпращат спешна телеграма до детронирания княз да се върне в столицата. Следващата им задача е да се саморазправят жестоко с офицерите, които дръзват да свалят княза от престола. Част от тях са заточени и инквизирани жестоко. Други минават в нелегалност, за да се спасят.

Подпоручик Михаил Вазов не участва в заговора. По това време той изпълнява своите задължение край София, в лагера на полка, когато разярени контрапревратаджии тръгват да търсят брат му, капитан Георги Вазов. Те целят да се саморазправят с него. Един военен от полевия Софийски лагер посочва с пръст подпоручик Вазов, викайки по него “Ето го там Вазов!”. Озверялата група контрапревратаджии се спуска към офицера, стреля в гърба му с няколко куршума. Едва по-късно разбират, че са убили не капитан Георги Вазов, а брат му подпоручик Михаил Вазов.

Днес, в София, близо до мястото, където се издига Руски паметник на площад “Македония” е точното място, където погрешка е убит 24-годишният подпоручик Михаил Вазов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com