Кой български град е основан от татари?

52275
Кой български град е основан от татари?
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

Днес ще разкажем за историята на един великолепен български град - Пазарджик. Според легендата, този град е основан от татари през средата на XV век. Потопете се в богатата му история и открийте всичко, което трябва да знаете за това очарователно място.

Къде избухва последното българско въстание преди Освобождението

Историята на град Пазарджик

Пазарджик за пръв път се появява в османските документи през 1472 година, описан като Базар Татар Йенидже. По-късно се споменава и името Татар Пазарджик. Терминът "Пазар", произхождащ от персийски, означава място за търговия, докато суфиксът "джик" подсказва за по-малък търговски пункт. В исторически план, този район е бил център за обмен на стоки сред местното население.

Легендата за татарите основали града

Легендата разказва, че Пазарджик е основан от татари в рамките на Османската империя. Градът се намира на важния маршрут Белград - Траянови врата - Цариград, който следва трасето на древния римски път Via Militaris. Татарите, служили като стражи, са защитавали този основен и стратегически важен път за империята.

С времето Пазарджик се трансформира в значим икономически център. От града води началото си плавателният участък на река Марица, който е активно използван в миналото. Благодарение на своето удобно местоположение, Пазарджик се утвърждава като търговски център за стоки от различни части на империята. Това води до създаването на първата българска махала - Вароша, името на която в превод означава "търговище" или "пазарен град". Така Пазарджик привлича все повече българи и представители на други етнически групи като арменци и евреи, благодарение на процъфтяващата търговия.

Какво "божие наказание" застига Иван Асен II?

Пазарджик и Българското Възраждане

Пазарджик изиграва ключова роля в процеса на Българското Възраждане, като се превръща във важен търговски и културен център. Тук, множеството търговци допринасят за възраждането на българския език и култура в региона. Постепенно, образованието и църковните служби започват да се провеждат не само на гръцки, но и на български език, като от средата на 19-ти век напълно преминават на нашия език. В Пазарджик се учредяват революционни комитети от велики личности като Васил Левски и по-късно Георги Бенковски, подчертавайки града като един от центровете на националноосвободителното движение.

Освобождението на Пазарджик

На 14 януари 1878 година, градът е освободен благодарение на усилията на отряда на генерал Гурко. В този исторически момент, с неоценимата подкрепа на Ованес Съваджаян, предоствратява истинска катастрофа. Има план на турското военно ръководство за изгарянето на целия град. Тук говорим и за жителите на Панагюрище, които трябвало да бъдат блокирани в него. Ованес Съваджаян е арменец по произход, работещ като телеграфист за Османската империя, изиграва ключова роля в спирането на това зверство. Той предава съобщение между Сюлейман паша и централното командване в Цариград, в което Сюлейман иска разрешение да осъществи този си план. Положителният отговор от Цариград е хитро сменен от Съваджаян на отрицателен, което спасява града и неговите жители от гибел и превръща смелия телеграфист в истински герой.

Пазарджик след Освобождението

Не случайно временен кмет на града става точно Ованес Съваджаян. Той трябвало да се справи с глада, недоимъка и разрушенията оставени от османците. Въпреки това с помощта на временното руско управление, положението в града е стабилизирано. Пазарджик за кратко е част от Източна Румелия, но взема активно участие в Съединението и успява след това да се върне в пределите на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com