Кой български град се е казвал Ески Джумая?

41178
Кой български град се е казвал Ески Джумая?

През далечната 1573 година за пръв път се споменава името, което днес носи град Търговище. В тази статия ще ви представим една интересна легенда, свързана с произхода на това наименование, както и ще ви запознаем по-задълбочено с историята на този впечатляващ български град.

Легендата за Ески Джумая

Легендата ни пренася към времена, когато на това място е живял известен с мъдростта и лечебните си способности Ескиджи баба - изключителен лечител. Всеки петък, хора от различни краища се събирали при него, търсейки изцеление и помощ. С течение на времето, тези срещи дали началото на голям пазар, който постепенно се превърнал в традиция. Оттук произлиза и името "Ески Джумая", което в буквален превод означава "стар пазар", като в турски език думата "джума" означава "петък".

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Историята на град Търговище

Ако трябва да погледнем историята на Търговище, трябва да се върнем назад около 5000 години преди Христа. Това се пада в медно-каменната епоха. Открити са доказателства за тракийско, римско и ранно-византийско присъствие в района.

Мисионис

На около 7 км от съвременния град Търговище, се намират развалините на древния античен град Мисионис. С времето той придобива значителна роля дори и за България, като играе служи за защита на средновековните столици Плиска и Преслав, и по-късно - Търново. Арабският пътешественик Ал Идриси описва Мисионис през XII век като стар и гъстонаселен град, известен с търговията си. Съдбата на града в последващите години е неясна, но се предполага, че е бил разрушен по време на османските завоевания през XIV век.

Как град Охрид получава името си?

Ески Джумая

В периода на Османската империя, ново селище възниква на мястото на Мисионис, наследявайки неговите функции. Първоначално e населено главно с турци, с времето градът започва да привлича и българи от околните селища, особено след Руско-турските войни в края на XVII и началото на XVIII век. Градът се прочува с Ескиджумайския панаир, който става притегателно място за търговци от цяла Европа, Африка и Азия. Благодарение на търговията, градът претърпява развитие, като тук се открива едно от първите светски училища. Малко познат факт е, че дори великият Петко Славейков е бил учител в града. Стопанският подем на селището е видим. Доказателство за това е старият квартал Вароша с неговите характерни възрожденски къщи.

Клането в Ески Джумая 1878

За съжаление, градът става известен с поредица от трагични събития през януари 1878 г. На 27 януари, приближаващата руска армия води до изтегляне на значителна част от турските сили и местното турско население от граа. Те се присъединяват към големия турски гарнизон в Шумен. Въпреки това, останалите в града черкези се организират и започват нападения срещу местните българи. Най-ожесточените сражения се разгарят в българския квартал Вароша, където отбраната е организирана от хаджи Илия Марков. В отговор на тези нападения, руската армия изпраща специален отряд под ръководството на капитан Карганов, който успява да прекрати клането над българите. На 29 януари градът е освободен, а заловените извършители на атаките са осъдени на смърт от временното руско военно командване.

Търговище

Градът приема своето сегашно име през 1934 година, когато е взето решение старото му турско име Ески Джумая да бъде заменено с българския му еквивалент. Въвеждането на името Търговище отразява историята на града като център на търговията. Приема се, че по този начин се запазва и традицията на града да бъде център на търговията в региона.

Разкрихме пред вас историята на един изключително древен български град. Създаден преди хилядолетия, този град е бил дом на тракийска, римска, византийска, османска и българска култура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com