Кой древногръцки герой е цар на Итака?

10941
Кой древногръцки герой е цар на Итака?
Снимка: Galergol / CC BY-SA 4.0

Къде е Итака?

Итака е гръцки остров в Йонийско море, разположен на юг от Лефкада и на североизток от Кефалония. Островът е дълъг и тесен с площ от около 117 кв. км. В най-северната част на острова се е оформил един от многото носове на Итака - Мелиса. В най-южната част се намира нос Агияс Андреас (“Свети Андрей”). Между тези две части на Итака са разположени заливът Фрикон, нос Мавронас, нос Агияс Илияс (“Свети Илия”), заливът Молос и др. носове.

Най-високият планински връх на острова е Неритос - 800 метра. В югоизточната част на Итака е столицата Вати, едно от най-големите естествени пристанища в света.
Според легендата името на острова идва от първия му жител, който се казвал Итака. В превод думата има две значения - “весел” и “стръмен”. Най-голям възход Итака достига по време на Микенската епоха, когато става столица на Кефалонийската държава.

Освен заради живописното си местоположение и природната красота, днес островът привлича посетители заради връзката му с древногръцкия герой Одисей.

Къде е входът към подземния свят? Митични места, които действително съществуват

Кой е Одисей?

Историци, литератори и археолози търсят най-точния отговор на този въпрос. Дали наистина е съществувал или е само герой в творбите на Омир, не може да се каже със сигурност.

“Музо, запей ми за този герой многоопитен, който странствува дълго, откакто порути свещената Троя, много поселища хорски видя и позна обичаи. Много страдания той по морето пустинно понесе…”

Така започва творбата на Омир “Одисея”, посветена на легендарния герой.

Според гръцката митология Одисей е цар на остров Итака, а името му се свързва с Троянската и Пелопонеската война и най-вече с Троянския кон, който е негова идея. Чрез Троянския кон гърците успяват да надхитрят троянците и да превземат великия град Троя. Одисей е син на Лаерт и Антиклея, съпруг на Пенелопа и баща на Телемах. Прочут е със своя остър ум, хитрост, ловкост и изобретателност.

Дългата “Одисея” на Одисей по пътя към дома

Омир подробна описва дългите странствания и подвизи на Одисей, които продължават много години. Представен е като герой, преборил многобройни препятствия и митологични създания, за да се завърне един ден на родния си остров.

Легенда разказва, че на Одисей му е предсказано, че ако участва в Троянската война, ще се завърне в Итака едва след 20 години. Затова започва да се прави на луд и да сее сол на една нива. Пламед разкрива хитростта му, като поставя пред ралото малкия син на Одисей - Телемах. Одисей вече няма избор и заминава за Троя, след което странства още 10 години по пристанища и селища, преминавайки през многобройни препятствия, докато най-после се завърне у дома.

Одисей също е кандидат за ръката на красивата Елена, която накрая се омъжва за спартанския принц Менелай. Тогава Одисей предлага на всички кандидати, ако се стигне до война, всички да помагат и да защитават честта на Менелай. Според митологията това е една от причините гръцките народи да се обединят в Троянската война на страната на Спарта. След 20-годишно странстване Одисей най-после се завръща  у дома, предрешен като просяк и в този вид влиза в двореца си.

Кои са едни от най-великите герои в гръцката митология?

Пенелопа - митът за любимата, която чака завинаги

Името на Одисей неизменно се свързва с това на съпругата му Пенелопа, която го чака вярно дълги години в родната Итака.
Докато Одисей е далече, много женихи искат Пенелопа за своя съпруга, но тя отпраща всички.

Кандидатите са толкова настоятелни, че накрая тя им казва, че няма да се омъжи, докато не изтъче погребална плащеница за свекъра си Лаерт. Цял ден Пенелопа тъче, а през нощта разплита всичко, за да отложи сватбата. Една неблагодарна робиня издава тайната й и Пенелопа е принудена да заяви, че повече няма да отлага женитбата. Но поставя ново условие - ще  да се омъжи за този, който може да огъне тежкия боен лък на Одисей.

Никой от многобройните кандидати не успява, с изключение на един възрастен просяк. Този просяк е всъщност преобразеният Одисей, който с помощта на богинята Атина и сина си Телемах избива всички нахални кандидати и неверни робини, които позорят дома му в негово отсъствие.

Най-после след 20-годишно отсъствие, Одисей преминава през много премеждия и изпитания, за да прегърне своята вярна Пенелопа, която предано го очаква.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com