Кой е бил най-богатият българин след Освобождението

27338
Кой е бил най-богатият българин след Освобождението
Снимка: iStock

Когато става въпрос за богатство, на практика е изключително трудно и почти невъзможно да сравняваме хората от различни епохи. Поради тази причина Ви представяме историята на един от безспорно най-богатите хора след Освобождението - Хаджи Ненчо Палавеев. Дори и да не е на първо място, определено е сред фаворитите!

Как капитан Петко войвода става 2 пъти "капитан"?

Кой е хаджи Ненчо Палавеев

Роден в Копривщица, като точната година не е ясна поради различните години в различните документи, но най-вероятно е 1859. Като първороден син на семейство Палавееви, той е част от изключително богато семейство. Още на 10 години прави пътуване до Божи Гроб със семейството си и става хаджия - постижение, което се счита за върха на успеха за всеки богат човек. Богатството на неговото семейство е очевидно, като през 1873 г. младият Ненчо отива да помага на баща си в търговската им кантора в Кайро. Там се запознава с тайните на занаята и проявява изключителни умения. Веднага успява да започне свой успешен бизнес, управлявайки сладкарница. По-късно се развива и успява да закупи цял керван, който му осигурява допълнителни доходи. След като баща му се оттегля от управлението на семейния бизнес през 1882 г., Ненчо Палавеев поема управлението на канторите в Кайро и Александрия, проявявайки висок търговски усет, който го съпровожда през цялата му кариера.

Кой българин е първообраз на Хитър Петър и откъде идва Настрадин Ходжа?

Търговията на Ненчо Палавеев

Проявява впечатляващи умения в търговията, като пътува до множество дестинации в Африка и Азия и успешно посредничи в търговията на разнообразни стоки между двата континента. Голямо значение има мястото на бизнеса, определен неслучайно от баща му в Египет - център на търговията в Близкия изток по това време. От друга страна, Хаджи Ненчо се адаптира към настъпващите промени - инвестира в акции на компанията, строяща Суецкия канал, което се превръща в изключително успешна инвестиция. Притежава дори акции в компанията, отговорна за изграждането на Панамския канал. Малко известно е, че той и баща му притежават руско гражданство - руският му паспорт е на името на Анести Антоан Жиата. При посещението на последния руски цар Николай II през 1894 година в Египет, Ненчо Палавеев е отговорен за организацията на неговия престой. Това свидетелства за сериозните му връзки на високо ниво както в Русия, а както се оказва и със САЩ и Великобритания.

Кои са били братята Страшимирови - най-известната варненска фамилия у нас

Кога се връща в България

През 1925 година, Ненчо Палавеев решава да се върне в родната си Копривщица и започва активно да се ангажира с благотворителност. Той издига няколко паметника, свързани с историята на града, реализира инфраструктурни проекти и дори издържа цяла гимназия. През 1934 г. основава собствена фондация, с цел да продължи неговото дело и след неговата смърт. Ненчо Палавеев напуска този свят през 1936 г, като оставя след себе си много добрини, които е направил не само за родната Копривщица, но и за цяла България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com