Кой е "хормонът на глада" и за какво служи?

2653
Кой е "хормонът на глада" и за какво служи?
Снимка: iStock/Guliver

Какво представлява хормонът на глада грелин и защо се нуждае тялото от него?

Грелинът е човешки хормон на апетита, който контролира количеството изядена храна, регулира чревната подвижност и влияе върху синтеза на инсулин и хормон на растежа. Той се произвежда в стомаха при липса на храна - и е директен сигнал към невроните на мозъка за действия, свързани с търсенето на храна.

Грелинът се произвежда основно в стомаха. А също (но в много по-малка степен) – в мозъка, червата, бъбреците, хипофизната жлеза и плацентата при жените. Грелинът се покачва, когато човек е гладен, и намалява, когато човек е сит.

Как хормонът на глада поражда страх

Именно грелинът изпраща сигнала "Искам да ям!" към хипоталамуса. Хипоталамусът е малка (с размер на грахово зърно) подкорова структура в центъра на мозъка, която контролира функциите на тялото като глад, ситост, жажда, сън, телесна температура и физиологични промени, свързани с емоции (като страх).

С прости думи, всичко се случва така: не сте яли днес, в тялото ви се отделя грелин, което сигнализира на хипоталамуса, който от своя страна подсказва на тялото: стомахът ви къркори, чувствате се неудобно, не можете да се концентрирате или върху нещо друго освен мисълта за лека закуска. Накрая отиваш на обяд.

Тоест, грелинът е хормон, който казва на мозъка за състоянието на енергийния баланс в тялото - каква е консумацията и дали е необходима нова порция "гориво". Тази верига също включва инсулин и хормона на мастната тъкан лептин, който се нарича хормон на ситостта (той замества грелина, когато сте сити).

Грелинът е открит от Masayasu Koijima през 1999 г. като ендогенен рецептор, способен да стимулира освобождаването на растежен хормон.

През 2000 г. учените установяват, че грелинът регулира приема на храна като цяло (и в частност метаболизма на глюкозата), както и телесното тегло - и наднорменото тегло. По-нататък е описано, че грелинът влияе върху вкусовите усещания, модулацията на съня и дори поведението, търсещо награда, което означава, че грелинът стимулира хранителното поведение, насочено към получаване на удоволствие от храната, а не просто към ситост. Грелинът отговаря за апетита – реакцията към вкусно ухаеща и красива храна. Ето защо правим грешен избор в полза на сладки, мазни и по-вредни храни.

Как да подобрим производството на грелин?

Опасно е да се опитвате да "блокирате" грелин с помощта на различни лекарства. Често при наднорменото тегло проблемът не е в прекомерното производство на този хормон (в действителност се синтезира по-малко от него), а в повишената способност на тялото да реагира на хранителни стимули.

Връзката между грелин и инсулин играе специална роля. Редовната и неконтролирана консумация на бързи въглехидрати (особено на фона на заседналия начин на живот) нарушава способността на тялото да използва правилно енергията - създавайки желание за сладко и увеличавайки натрупването на висцерална мазнина.

Хормон на глада забавя стареенето

Как да нормализирате грелина:

1.       Следете качеството на съня си. Липсата (или лошото качество) на съня засяга не само производството на грелин, но и производството на хормона на стреса кортизол - както и желанието за бързи въглехидрати.

2.       Упражнявай се редовно. Увеличаването на мускулната маса е свързано с подобряване на способността на тялото да използва калории за метаболитни цели, а не за натрупване на наднормено тегло.

3.       Яжте повече протеини и фибри. Диета с ниско съдържание на въглехидрати, богата на фибри и протеини, е по-ефективна за поддържане на теглото от диета, базирана на въглехидрати.

4.       Избягвайте въглехидрати с висок гликемичен индекс. Захарта и други бързи въглехидрати влияят върху производството на инсулин - и образуването на устойчивост на глад и хормони на апетита.

5.       Избягвайте наднорменото тегло. Висцералната мазнина, която се натрупва във вътрешната кухина на стомаха и избутва стомаха напред, може да произведе хормона лептин, който влияе върху апетита.

6.       Вместо диета, използвайте редуване на калориите. Ако искате да отслабнете, редувайте периоди на нормално и нисковъглехидратно хранене - или практикувайте периодично гладуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com