Хормон на глада забавя стареенето

11530
Хормон на глада забавя стареенето
Снимка: Thinkstock

Японски молекулярни биолози откриха, че стимулацията на изработката на грелин – един от хормоните на глада, забавя стареенето на тялото, мозъка и съдовете при мишки, които приемат рикусинто – популярно японско средство срещу болки в стомаха, става ясно от статия, публикувана в сп. Molecular Psychiatry.

Експерименти, проведени на червеи, мишки и редица други животни, още през 60-те години на миналия век показали, че снижението на калориите в диетата съществено удължава живота на тези същества. За последвалите десетилетия биолозите изолирали десетки гени и хормони, потенциално задействани в този феномен, но не успели да използват нито един от тях за удължаване на човешкия живот или на въпросните животни.

Отношението към стареенето пряко влияе върху здравето

Начинът, по който човекът е отнася към своята напреднала възраст, пряко влияе върху неговото здраве, сочи ново изследване, проведено от...

В последните години, както разказва Акио Инуи (Akio Inui) от университета на Кагошима (Япония) вниманието на учените започнали да привличат два от тях – хормонът грелин, асоцииран с усещането за глад и засищане, и генът SIRT1, свързан с това вещество и реагиращ на стрес.

Както показали предишните експерименти, вграждането на допълнителни копия на SIRT1 в генома на мишките съществено удължило техния живот и забавило стареенето на мозъка, но учените не успели да постигнат този ефект, използвайки самия грелин. В най-добрия случай те успявали да извършат обратното – изкуствено да състарят мишките, блокирайки синтеза на грелин.

Сравнително скоро Инуи и колегите му открили, че събирането на молекули грелин в организма може да се стимулира с помощта на народното японско средство рикусинто, изготвяно от корени на растението Atractylodes lancea. В него се съдържа веществото атрактилодин, което стимулира нервните клетки в стомаха да произвеждат молекули грелин.

Изследователите решили да проверят как редовният прием на рикусинто и атрактилодин може да влияе на продължителността на живота. За тази цел те отгледали няколко мишки, в чийто геном присъствали мутации, ускоряващи процеса на стареене, и проверили може ли традиционното средство да забави тяхното стареене, както и да удължи живота на гризачите от контролната група.

Активирането на ген в ключови органи забавя стареенето

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са успели да удължат живота на плодова муха, активирайки ген, наречен AMPK, пише Gizm...

Повечето такива мишки умират на втория-третия живот поради дегенерация на всички тъкани на тялото, но приемът на рикусинто значително забавил този процес, като удължил живота им средно с 10-20 дни за единия набор от гени, и със 100-200 дни за другата "версия" на ускореното стареене.

Аналогична картина се наблюдавала и сред гризачите от контролната група, чиято средна продължителност на живота била увеличена с около 40%. Причината била благодарение на това, че приемът на рикусинто или на активното му вещество повишил активността на SIRT1 с около 20-40%.

Учените подчертават, че засега такива резултати са постигнати само в опити с гризачи, затова не препоръчват да се закупува рикусинто в промишлени количества. Както често се случва, резултатите от подобни експерименти невинаги потвърждават в клинични изследвания върху доброволци или в опити на маймуни, затова първо трябва да се изчака такива да бъдат извършени, преди човек да се опита да удължи живота си с настойка от Atractylodes lancea.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com