Кой е най-древният език на Земята?

25425
Кой е най-древният език на Земята?
Снимка: Pixabay

Езикът е ключов за общуването, развитието и напредъка на цивилизацията. Днес на света има няколко хиляди езика и диалекти (около 7151 езика се говорят в света към 2022 г., според Ethnologue), макар да се използват активно само около процент от тях, а официалните езици да са едва 95, от които 24 – в Европа. Точният брой на езиците по света, които не са официални, е предмет на спорове, защото има твърде много диалекти, както и езици, които изчезват.

Повече единомислие има по отношение на темата кой е най-древният език на Земята, макар и по този въпрос отговорите да са повече от един, тъй като има съществени разлики в зависимост от това дали визираме както най-стария език, който е бил само говорим, или най-стария, за който има писменост. И все пак – в навечерието на 24 май, когато почитаме езика, писмеността, просветата и грамотността, нека се опитаме да дефинираме най-древния език на Земята.

Най-древният език на Земята, който е говорим

Ако визираме най-древния език на Земята, който е говорим, следва да посочим като такъв прачовешкия език, за който се казва, че е предшественик на всички езици по света. Хипотетичен език, около който се водят множество спорове.

Най-древният език на Земята, за който има писменост

Ако визираме език, за който има писменост, следва да изброим хетски, вавилонски и шумерски, датиращи от преди 6000 години. Най-старите писмени езици са открити под формата на клинописни глинени плочки, които се използвали от древните хора много, преди да бъдат открити други материали, върху които може да се пише, и много, преди да бъде изнамерен пергаментът.

Топ 5 на едни от най-трудните езици в света

Кой е най-древният език на Земята, който е жив и днес?

Любопитно е кой е древният език, съхранен до днес и използван и в настоящето. Множество езици са изчезвали през вековете, като този процес продължава и до днес, но има език, съхранил се през хилядолетията. Той е най-древният език на Земята, който е жив – тамилският. Предполага се, че тамилският език датира между 5320 г. пр. н. е. и 8-ми век сл. н. е. – трудно е да бъде по-точно определен времеви период и учените имат определени разногласия по темата, но със сигурност тамилският език е най-старият жив, останал от древните цивилизации и съхранен до съвременните дни. Други древни езици, останали живи и съхранени през хилядолетията, са:

-          санскрит, датиращ от около 3500 години,

-          гръцки, датиращ от около 3400 години,

-          коптски египтянин, датиращ от около 2200 години,

-          еврейски, датиращ от около 3000 години,

-          китайски, датиращ от около 3200 години,

-          арамейски, датиращ от около 3100 години,

-          арабски, датиращ от около 2800 години,

-          персийски, датиращ от около 2500 години,

-          ирландски галски, датиращ от около 1500 години.

Кои са най-говоримите езици в Европа?

Както виждате в списъка на най-древните езици на света, подреден според предполагаемата им възраст, са и езици, които са популярни и познати или дори са официални като арабски, еврейски, китайски, гръцки, а някой от тях като китайският са сред най-говорените езици днес, както и сред най-изучаваните и един от 6-те официални в ООН. Как и защо едни езици са изчезнали, а други не само са останали живи, но и са сред най-говорените в световен мащаб, както и приети за официални като китайския, на който говори около 20% от населението на земята, няма да се спираме, защото имаме по-важна задача – да ви срещнем с най-древните вече изчезнали езици по света.

Кой е най-древният език в света и кои древни езици са изчезнали?

Някои сайтове сочат шумерския за първия език в света, за чието съществуване има доказателства от 3500 г. пр. н. е. За разлика от тамилския език – останал жив и употребяван и днес, много от най-древните езици са изчезнали през вековете, като сред тях са: хуритски, палаик,  египетски, акадски, еламит, хетски, микенски гръцки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com