Кои са най-говоримите езици в Европа?

26394
Кои са най-говоримите езици в Европа?
Снимка: iStock/Guliver

Всяка година на 26 септември Европейският съюз традиционно отбелязва Европейския ден на езиците, който подчертава богатството на езиковото наследство на предците ни и многообразието от езици на един относително неголям континент.

В съвременния свят хората използват повече от 260 основни езика за комуникация, без да се броят диалектите и езиците на малките племена – но официалните езици в ЕС са само 24. Все пак, не бива да се забравя, че Европейският съюз не е цяла Европа - тъй като между Лисабон и Урал десетки етнически групи говорят езици, които не са свързани с официално признатите езици на ЕС.

Най-разпространените езици на страни от ЕС (плюс Великобритания), официално говорими по света, са следните:

- английски – роден език за близо 400 милиона души; решаваща роля тук, освен Великобритания, играят САЩ, Канада и Австралия; като втори език го владеят още около 700 милиона;

- френски - 76,8 милиона души;

- немски - 76 милиона души;

- испански – 442 милиона души, най-много в Южна Америка;

- италиански 64,8 милиона души;

- португалски - 274 милиона; решаваща роля за високата му разпространеност играе Бразилия с нейното 214-милионно население.

Научете колко езика има в света

В самата Европа положението е следното.

10. Румънски

Румънският е 10-ият по разпространеност език на континента и с малко изпреварва холандския. Говори се свободно от около 23 милиона души, не само румънци, но и молдовани, както и жители на региони, които исторически са обитавани от румънци (някои от тях се намират в Сърбия, Унгария и Украйна).

9. Полски

Румънският изостава след полския, който се говори от почти 40 милиона жители на ЕС. Той принадлежи към западно-славянската група на индоевропейските езици и се развива под силното влияние на немския, както и на латинския и френския език. Освен, естествено, в самата Полша, се говори още в някои региони на Беларус, Украйна, Чехия, Литва и Словакия.

8,7. Украински, испански

Осмото и седмото място може да бъдат разделени между Украйна и Испания - тези езици се говорят от по около 45 милиона души в Европа. Разбира се, ако излезете от континента, много повече хора говорят испански: той е официален в 21 страни по света.

6,5. Италиански, турски

Шесто и пето място си поделят Италия и Турция - малка разлика от съответно 69 и 70 милиона души. Трябва да се отбележи, че италианският е официален език не само в Италия, но и във Ватикана, Швейцария, Сан Марино, както и малцинствен език в Словения и Хърватия. Но турският е широко разпространен в Средиземноморието, особено в Гърция, Сърбия, България, Македония и Кипър.

Най-полезните езици, които можете да научите

4. Английски

Между другото, английският също се говори от около 70 милиона души в Европа, така че е плътно до турския - на четвърто място. Всъщност, това е единственият официален език във Великобритания и Ирландия.

3,2. Френски, немски

Трето място - Франция, второ - Германия. Може би е странно, че френски се говори по-малко в Европа от немския, но фактът си е факт. Освен това, френският е претърпял глобално разпространение: той се говори като официален език в 29 страни по света. Само 80 милиона души в ЕС обаче владеят френски, а 100 милиона - немски. Германия разширява влиянието си чрез него в Австрия, Белгия, Швейцария и Люксембург.

1. Руски

На първо място в Европа е руският език като най-разпространен на континента - говори се свободно и е роден на около 120 милиона души. За разлика от езиците в повечето европейски страни, използва кирилица, което затруднява научаването му от техните жители. Руският е добре познат в много страни от Източна Европа, също така е един от официалните езици в Беларус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Внимавайте - тези зеленчуци имат много нитрати

Това са напитките, които бавно убиват тялото ни

За какво да използваме мокрите кърпички в ежедневието?

Как се пише: обръщение или обращение?

Една лъжица зехтин дневно намалява риска от деменция

Кафеавтоматът – специалистът в приготвянето на неустоимо кафе

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com