Кой е най-големият полуостров в Европа?

9851
Кой е най-големият полуостров в Европа?
Снимка: DemonDays64 / CC BY-SA 4.0

Вероятно си спомняте от ранните училищни години, че по дефиниция полуостровът е част от сушата, вдадена навътре във воден басейн, като връзката със самата суша може да бъде както по-широка от самия полуостров, така и много тясна. 

Най-големият полуостров в Европа – кой е той?

С площ 750-800 хиляди кв. км. и население почти 16 милиона души, заобиколен от четири морета, миещи бреговете му, Скандинавският полуостров е най-големият полуостров в Европа. Релефът му е предимно планински и се обуславя от едноименните Скандинавски планини, простиращи се по цялата дължина на полуострова. Богат на води, най-големият полуостров в Европа е дом и на най-голямото езеро на Стария континент.

Най-големият полуостров в Европа

Климатът на Скандинавския полуостров е суров, характеризиращ се с чести гъсти мъгли и ветровито време с висока скорост на вятъра и значителна сила. Характерни за някои части от най-големия полуостров в Европа са обилните валежи – такива засягат западните склонове на планината, където годишно падат 4 пъти повече валежи в сравнение с други части на полуострова. Мрачното време, липсата на слънчева светлина и тъмнината, продължаваща не една нощ, а месеци – полярната зима, може да доведе новодомецът на полуострова до дълбока депресия.

Местните обаче са свикнали с климата и той не оказва значимо влияние на психическото им състояние, напротив – случаите на депресивни състояния сред жителите на Скандинавския полуостров са много по-редки в сравнение с други части на света, където имаме няколко сезона или пък вечно лято. 

Местните общности на скандинавците са много сплотени, имат силни социални връзки, а това обогатява живота им и ги предпазва от меланхолия, тъга, стрес и депресия, които завладяват останалата част от света през зимата, поради липсата на достатъчно светлина и възможности за прекарване на времето на чист въздух сред природата, почивки, екскурзии и срещи с приятели. Скандинавската тайна е сплотеността, от която вероятно се нуждаем всички ние и която осезаемо липсва в светлия ни и забързан свят.

Ако прекарате малко време на полуострова по време на полярната зима, ще бъдете очаровани и омагьосани от северното сияние и красивите багри на небето, но ако поживеете по-дълго, ще ви е трудно в началото – в периода на адаптация, тъй като за разлика от местните, не сте свикнали нощта и мракът да продължават с месеци. Със сигурност обаче ще бъдете щастливи, ако съумеете да попиете от нагласата за живота им, от начина, по който гледат на студените безкрайни нощи и от всички забавления, които преживяват заедно като общност, сплотени и усмихнати.

Знаете ли колко са на брой държавите на Балканския полуостров?

Формиране на Скандинавския полуостров

Тектонски натиск от запад на изток е в основата на формиране на най-големия полуостров в Европа, а обликът му е определен до голяма степен от последното заледяване на Скандинавия и под въздействието на огромен ледник, покрил почти изцяло полуострова. Именно това дълготрайно заледяване е в основата на образуването на праисторическото Йолдиево море, както и на Литориново море, което е предшественик на Балтийско море, познато днес. Както виждате преди хилядолетия Земята е изглеждала различно, но е ясно, че климатът на Скандинавския полуостров явно е бил суров още в онези незапомнени и далечни времена.

Едни от първите племена, които населяват този полуостров, са с германски произход, а едва след VІІІ в. се формират трите кралства на най-големия полуостров в Европа – Новрегия, Швеция и Дания. Днес полуостровът е дом основно на две конституционни монархии – Норвегия и Швеция – уредени и богати държави, а съвсем малка част от него принадлежи на Русия и Финландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com