Кой е първият български филм?

19647
Кой е първият български филм?
Снимка: iStock/Guliver

На 13 януари, преди 107 години е прожектирана първата комедия "Българан е галант" от Васил Гендов. Това е първият игрален филм за България. Той дава старта на българското киноизкуство.

Кой е първият български филм?

Дата била 13.01.1915 г., а прожекцията е излъчена в софийското кино „Модерен театър“. Премиерата била много шумна за онова време, понеже в България е било истинска сензация първият български филм, по български сюжет и с български актьори.

Какво се случва с първият български филм „Българан е галант“?

Следват премиерни прожекции по два пъти на ден в София, в които се излъчват „Българан е галант“, после филмът обикаля провинциалните кина, които по онова време не са много на брой. През септември в същата година се появява още веднъж в програмата на кино „Модерен театър“ и после е забравен. Така първият български филм е безвъзвратно изгубен в историята.

10 от най-успешните филми на новото българско кино след 1990 на 19-ия София Филм Фест

През 40-те години на миналия век, в резултат на бомбардировките над столицата, лентата е унищожена. По онова време е била съхранявана при автора на филма. Открити са съхранени са само 2 кадъра. Като единствен източник за съдържанието на първия български филм получаваме от мемоарите на Гендов.

Освен, че е сценарист на филма, Гендов е и режисьо и изпълнява главната роля. Кинокритици го сравняват с Макс Лендор, който получава и титлата „първата международна кинозвезда“ и също се е изявявал в три професии.

Фабулата на „Българан е галант“ е характерна за западноевропейското комедийно кино. Предвид технологиите по това време, филмът е ням и черно-бял. Той е заснет по красивите улички на София - централната „Леге“ и „Славянска“ №19, по красивите и скъпи витрини на магазините и около заведенията шик по онова време. Героите в него са облечени по последен полъх на модата.

Български филми от 80-те години, които трябва да гледате

Сюжетът на филма „Българан е галант“

Сюжетът на филма разказва за елегантен авантюрист, който се казвал Българан. Той среща на улицата млада дама и неминуемо я ухажва. Тя пък решава да му даде добър урок и предлага на непознатия си обожател да я придружи до пазара, където започва да пазарува щедро. С изненада открива, че не носи достатъчно пари у себе си. Тогава моли ухажорът си да плати вместо нея, а тя да му ги върне по-късно. Той се съгласява.

Дамата завежда Българан в луксозно заведение и отново за негова сметка поръчва най-скъпите закуски и напитки. Следва покана към кавалера да я изпрати до дома, отнасяйки всичките й покупки на двете си ръце.

Уви, по пътя към дома, те срещат съпруга на красавицата. Отново за сметка на главния герой Българан, тя предлага на съпруга си да наемат файтон, където да прехвърлят покупките, за да освободят „носача“. Двамата потеглят спокойни пред очите на онемелия от красотата на дамата - Българан. На всичкото отгоре, за всичките усилия този ден той получава дребен „бакшиш“ за извършените куп услуги към дамата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com