Кой е Свети Сава - един от Седмочислениците

4964
Кой е Свети Сава - един от Седмочислениците

Знаете ли кои са Седмочислениците?

“Седмочисленици” е събирателно название за светците, почитани от Българската православна църква като създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата. Това са Кирил, Методий и техните ученици - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. На 27 юли православната църква отбелязва Деня на Светите Седмочисленици. Но всеки от тези светци се чества на отделен ден.

Няколко са светците с името Сава, които почитаме на 5 декември. Ето кои са те.

Свети Сава Седмочисленик

Свети Сава Седмочисленик е роден около 810-840 г. и е починал между 880-920 г. Той е български книжовник от IX в. и един от учениците на Кирил и Методий. Канонизиран е за светец, а Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици.

В едно житие на св. Климент Охридски е отбелязан като един от “избраните и корифеите” сред Кирило-Методиевите ученици. Култът към Сава е бил особено почитан в България и Византия. През следващите векове името му е забравено. В Бориловия Синодик името на Сава е поставено редом до тези на Кирил, Методий, Климент, Горазд и Наум, които “просветили българския народ” и “много се потрудили за славянската книга”.

Със Савинден са свързани редица обредни практики за зачеване

Свети Сава Освещени

Според легендата Свети Сава е живял от 439 до 532 г. в областта Кападокия в богато семейство. Баща му бил военен и заедно с майка му пътували из страната по служебни дела. Но 8 години момчето отишло по собствено желание в близкия манастир, където получило образованието си и изучило Светото писание. Едва на 17 години Сава бил подстриган за монах и приел монашеството. След 10-годишен престой в манастира, заминал за Йерусалим.

Сава имал желание да се присъедини към учениците на преподобни Евтимий Велики, но Евтимий го изпратил при блажени Теоктист, брат в съседния манастир. Като го благословил, преп. Евтимий предсказал, че Сава “ще просияе в иночески живот, ще стане основател на обширна лавра и ще бъде славен настанвник на всички палестински отшелници”.
Свети Сава е бил богат наследник и цял живот помагал на болните и бедни хора. Дарявал всичките си пари за създаване на първите лечебници, разположени в пещери.

С наследените от родителите му пари Свети Сава основал няколко болници и манастири, от които най-известен е манастирът “Св.Сава” във Витлеем край Йерусалим, един от най-старите манастири в света и най-старото до днес обитавано монашеско средище в Светата Земя.

Почитаме Св. Сава Освещени

Сава в българските предания

Най-често Сава е представена като светица - покровителка на чумата. Българите смятат, че тя е сестра на св. Варвара, а неин брат е св. Никола, чийто празник се отбелязва един ден по-късно - на 6 декември. На някои места честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците. Обредите са подобни като тези за св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола.

“Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава” се казва в популярна народна приказка.

Сава се свързва с плодовитостта, затова на 5 декември бездетните жени изпълняват ритуал заедно с най-старата жена в дома. Жена, която иска дете, приготвя обреден хляб. Пресява брашното със сито, обърнато наопаки, а най-старата жена й казва “Обърни чедо, ситото, че да ти се обърне корема”.
Хората изпитвали страхопочитание към св. Сава, защото вярвали, че “засява” болестите по хората. Оттук идва изразът “Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява”. На Савинден се подготвя трапезата за Никулден, а на някои места се приготвя варено жито в чест на мъртвите, което се раздава на гробищата за помен.

На 5 декември празнуват Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Елисавета, Сава, Савина, Славка, Славчо, Съби, Събка, Съботин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Ред и чистота: как правилно да съхранявате обувките в гардероба, за да удължите живота им

В колко часа трябва да пиете кафе, за да останете бодри през целия ден?

Спортни добавки: всичко за техните ползи и вреди

Как да научим кучето да стои само?

Опасно ли е говоренето насън?

Тези зодии удрят джакпота в края на май: Очакват ги големи финансови печалби

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com