Кой голям български връх се е казвал Сталин?

13360
Кой голям български връх се е казвал Сталин?
Снимка: Захари Недялков

Чудесата на природата са вечни, имената се сменят. Сигурно повечето хора знаят, че старото име на Вихрен е Елтепе, старото име на Шипка е Свети Никола, а знаете ли кой връх някога е носил името Сталин?

Мусала

Мусала е най-високият връх на Балканския полуостров. Намира се в Мусаленския дял на Рила и се издига на 2925 м. По-висок е с 8 м от връх Митикас, първенеца на планината Олимп и с 11 м от пиринския първенец Вихрен.

Произход на името Мусала

С днешното си име върхът е известен още от времето на Османското владичество. Няма сведения дали има по-старо наименование и какво е то. Предполага се, че името е от арабски произход: “мусалла” означава “пътят към Бога” или “място близо до Бога”.
Според тюрколога Юлия Кирилова Мусала означава “докосващ Бог”. 

Патриархът на българската литература Иван Вазов също дава своето тълкуване на името в пътеписа “Мусала”. Първоначално той смята, че произхожда от Муса (Моисей) и Аллах(Бо), но след проверка в турско-френския речник на Сани бей, Вазов установява 2 значения на думата Мусала:

1. Публично място, на което се молят през лятото.
2. Камък, върху който се поставя ковчегът с мъртвия, докато се молят и преди да го заровят.  

Топ 10 на най-красивите върхове в България

Връх Сталин

От 14 март 1950 до 19 януари 1962 г. върхът е носил името Сталин. След отминаването на времената на култа към личността върхът отново възвръща старото си име.

Опит за преименуване на върха на “Свети Иван Рилски”

През 2017 г. областният управител на Софийска област Илиан Тодоров изпраща предложение до президента Румен Радев за промяна на името от Мусала на Свети Иван Рилски. “В планината се намира светата Рилска обител, крепост на българския дух, посветена според Божия промисъл на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски.”

Кой е най-високият връх в Странджа?

Предложението е отхвърлено със следните мотиви:

“Наличието на различни теории и липсата на абсолютно категорично мнение за това откъде произхожда името Мусала и каква е неговата етимология, са достатъчно основание да не се променя традиционното име на върха.

Липсва яснота как се е наричал този връх в епохата на Първата и Втората българска държава. Следователно наименованието на върха, което би могло да се възстанови, е неизвестно. Всяко име носи в себе си определена идентичност и историческа памет, а преименуването води до прекъсване на тази памет.”

Знаете ли кой е гранитният връх в Пирин?

Любопитни факти за Мусала

* Според древния историк Тит Ливий през 181 г. пр.н.е. по време на военен поход срещу тракийските племена в днешните български земи македонският цар Филип V изкачил първенеца на Рила, за да провери дали е истина вярването, че от него се виждат едновременно Черно море, Адриатическо море, Дунав и Алпите.
* Мит е, че от върха при ясно време се вижда Бяло море. Виждат се само съседните планини и върхове. Дори и да ги нямаше, заради формата на земята и височината на върха, Бяло море няма как да се види. Но гледката си заслужава.
* Връх Мусала е най-студеното място в България. Тук е измерена най-ниската средна годишна температура (-2,9 С). Преобладаващите снежни валежи образуват дебела снежна покривка (до 120 см), която се задържа повече от 8 месеца.
* През 1932 г. на връх Мусала е построена най-високата планинска метеорологична наблюдателница.
* Върхът се изкачва средно от 50 000 души годишно.
* През 2019 популярен влогър организира масово изкачване на връх Мусала. Събраха се около 1500 души, но държавата наложи глоба на организатора. Оказа се, че походът е в зона, в която не е позволено струпването на много хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав

Как да сварим яйца за Великден?

Колко време се варят яйца за Великден?

Стихотворение за 2 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 2 май 2024

Таро хороскоп за 2 май 2024

Често сънувате едно и също нещо или имате кошмари? Експерти споделят ценни съвети за сънищата

Боядисване на яйца 2024 г.: Легенди, вярвания, техники и обичаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи
Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Разпети петък 2024 се пада на 3 май. Той е последният петък преди Великден и е важен ден от Страстна седмица. През цялата Страстна седмица църквата...