Кой са най-красивите водопади в България?

8057
Кой са най-красивите водопади в България?

Случва се дори не много високи водопади да се окажат зашеметяващо красиви. По правило водата пада на каскади, създавайки невероятна красива гледка.

Един от най-красивите е Крушунският водопад. Намира се в област Ловеч. Няколко ленти вода с различна ширина текат около главния 15-метров поток. На 15 минути с кола се намира известната Деветашка пещера.

По пътя от село Крушуна за Крушунските водопади има още един водопад – „Зелената скала“, чиято височина достига 20 метра. Нейната особеност е, че спускайки се по скалистите бързеи, тя образува феерия от врящи водни струи.

Кой е най-високият водопад в България?

За любителите на екстремния отдих, на 10 км от Крушун се намира труднодостъпната пещера „Стълбата”. Пещерата представлява подземна зала без никакви тунели и проходи. Мястото е особено красиво по време на високото слънцестоене, когато слънчевите лъчи проникват в пещерата и влагата в нея започва да се изпарява. Феноменът изглежда мистично необичаен.

Малко по-близо - Кая-Бунар (Хотнишки). До него се стига пеша или с кола от Велико Търново. Разстояние - 14 км на север. От заоблените скали водата се спуска в три потока и образува езеро с невероятен тюркоазен цвят.

Топ 10 на водопадите в Стара планина

На около 20 км югоизточно от Велико Търново в планината дебне Къпиновският водопад. Не е много висок, но в комбинация със заобикалящата го природа, един от най-старите български манастири се е превърнал в едно от най-обичаните места за отдих.

В близост до Велико Търново има много други красиви водопади - Дряновски, Момин скок. Но най-добре е да посетите в другата част на България - в град Смолян. В село Мугла има цяла каскада от водопади. Най-високият се нарича Орфей, водата пада от 68 метра височина.

Особено внимание заслужава полската Скакавица, намираща се на повече от 500 км от Варна в близост до българо-сръбската граница. Част от пътеката ще трябва да бъде измината пеша. Но като награда можете да видите прекрасна картина. От 50-та скала, скрити между гъсти дървета, се спускат няколко каскади.

Не е трудно да стигнете до Рилската Скакавица (70 м), разположена в Рила планина. През зимата водата замръзва и тук се провеждат състезания по ледено катерене.

Радвайте се на нашата красива природа!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com