Коя е единствената птица на планетата без опашка ?

15802
Коя е единствената птица на планетата без опашка ?

Единствената птица без крила и опашка е Киви.

Киви (с форма на киви) – спада към щраусови птици. Има 3 разновидности. Дължина 50–80 см. Тялото е покрито с влакнести пера. Птиците живеят в гъстите влажни гори на Нова Зеландия. Те са под закрила (от 1921 г.).

Киви (Apteryx australis) е птица с неразвити крила, без опашка, силни крака, с остри нокти. Оперението е меко, перата равномерно покриват цялото тяло. Кивито е една от малкото птици, които имат добро обоняние. Ноздрите на кивито не са в основата на клюна, а в края: в основата на клюна има „мустаци“, тактилни вибриси, подобни на тези на плъх. Забивайки дълъг и гъвкав "нос" във влажната земя, кивито надушва червеи и насекоми. Той също яде горски плодове.

Всеки сезон в северните гори на Нова Зеландия женските киви снасят между четири и шест яйца, чието общо тегло е почти равно на собственото телесно тегло на женската.

8 птици, които не могат да летят

Мъжките инкубират яйцата. Това е дълъг процес и мъжките изразходват толкова енергия, за да поддържат яйцата топли, колкото и женските, когато снасят.

Яйцата се излюпват 80 дни след снасянето. Пилетата се излюпват с остатъчен запас от жълтък, който ги поддържа силни през първата им седмица от живота. Мъжкият осигурява на пиленцата повече топлина и защита. Той остава с тях около 10 дни. През нощта, когато мъжкият се храни, те не получават никакви грижи.

Малките започват да се хранят извън гнездото, когато са на 4–6 дни, след 10 дни излизат сами през нощта. Мъжкият напуска гнездото завинаги, когато малките са на 15 дни. Отсега нататък пилетата са напълно независими. На този етап те са много подобни на възрастните, със съответно поведение на възрастните, тежащи само 250 г. Те могат да щракат с човки, да издават звуци, но са твърде малки и слаби, за да устоят на повечето хищници.

Птиците не са безобидни – могат да бъдат и смъртоносни

Младите се разпръскват около гнездото. Някои се преместват до два километра за няколко нощи, след което се установяват на избраното от тях място. Други заемат област в рамките на своята родителска територия или малко встрани. Децата на едни и същи родители поддържат семейни връзки, често се хранят и кацат на няколко метра едно от друго.

Обикновено избират район с гъста растителност за заселване, например гъсталаци от папрат. Такъв подслон предпазва от хищни птици, но, за съжаление, не осигурява никаква защита срещу хищни животни.

Мъжките вероятно стават полово зрели към края на първата си година от живота и достигат пълния си размер за възрастни няколко месеца по-късно. По това време те се заселват на територията, която защитават от други киви. Женските растат по-бързо от мъжките, но достигат зрялост по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо проверяват японските ученички дали носят бельо?

Как да се отървете от миризмата на изгоряло у дома?

Защо носът и други части на тялото сърбят: възможни причини и народни предзнаменования

Ражда се нова ера! Ретрограден Плутон и преход на Плутон от Козирог към Водолей до 19 ноември

4 зодии, които ще намерят любовта през втората половина на 2024 г

8-те най-популярни въпроса за секса в интернет

Кои са най-големите притоци на Марица?

6 тайни за перфектните пържени яйца

14 храни, които не трябва да приемате за закуска, за да не навредите на тялото си?

Ето защо диетата без глутен не е полезна за всеки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com