Коя е най-голямата акула в света

2498
Коя е най-голямата акула в света
Снимка: iStock

Когато става въпрос за акули, светът на морските дълбини предлага разнообразие от видове, които неизменно възбуждат нашето любопитство. В този материал ще направим кратко сравнение на различните видове акули, с фокус върху техните размери, с цел да открием коя е най-голямата акула в света. Акулите, като хрущялни риби от семейство Chondrichthyan, притежават над 360 известни вида и са част от богатото разнообразие на морската фауна.

Китовата акула - Гиганта на морските дълбини

Сред разнообразието от акули, Китовата акула заема най-впечатляващо място, като се счита за най-голямата риба на планетата. Този вид, въпреки своето име, не представлява заплаха за хората, тъй като не е хищник и не напада човешките същества.

Колко килограма тежи най-голямото прасе в света

История на Китовата акула

Счита се, че Китовата акула е живее на нашата планета от около 166 милиона години. Векове наред мореплавателите са разказвали за този мистериозен вид, който често е бил обект на митове и легенди за морски чудовища. През 1828 г., обаче, 5-метров екземпляр от Китовата акула е заловен край бреговете на Южна Африка, което позволява на хората да я видят отблизо. През 70-те години учените започват сериозно изучаване на този интересен вид, но тайните на начина ѝ на живот все още остават предмет на научни изследвания.

  • Китовата акула се среща в различни части на света, включително Карибско море, Филипините, Западна Австралия и Дубай.

китова акула

Как изглежда Китовата акула?

Китовата акула може да достигне внушителна дължина от 18 метра и тегло до 20 тона. Главата ѝ е сплескана, а устата - широка и разположена отпред в средата на главата. Цветовете на тялото й варират от светло бяло на корема до сиво, синьо, кафяво и дори червено-кафяво на гърба и хълбоците. Характерни са и пресичащите се бели или жълти линии и петна. Този уникален външен вид прави Китовата акула разпознаваема, а в някои азиатски страни тя е наричана звездовидна.

Кое е най-голямото просто число? Ще се уморите от писане, а може да не ви стигне цял живот

Как се храни Китовата акула?

Въпреки големите си размери, Китовата акула се храни предимно с планктон и дребни калмари. Тя плува, докато не открие струпване на планктон, след което отваря широката си уста, за да филтрира вода и задържа планктона. Уникалното обоняние на Китовата акула й помага да локализира места с висока концентрация на планктон. Вкусовите рецептори на рибата не се намират само в устата й, а също и по главата ѝ, което й позволява да усеща вкуса на планктона преди да отвори устата си.

Китовата акула остава едно от най-впечатляващите същества в морската област. Въпреки че не представлява опасност за хората, тя страда от бракониерство и лов, което сериозно заплашва броя й. Разнообразието на морските видове е от ключово значение за баланса на екосистемата, затова е от съществено значение да се предприемат действия за запазването на този уникален вид и на другите акули, които обогатяват нашите океани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com