Коя е най-голямата държава в света по територия?

63672
Коя е най-голямата държава в света по територия?
Снимка: iStock

17.1 милиона квадратни километра е площта на най-голямата държава в света – цели 11% от световната суша. Внушително нали? Коя е държавата, притежаваща толкова много земя, определяща е като най-голямата държава в света?

Русия – най-голямата държава в света

Ако коментираме коя е най-голямата като територия в света държава, това определено е Русия. Немалка част от територията на Русия обаче не е населена и дори природните ѝ богатства не са напълно оползотворени, тъй като е трудно и дори на места невъзможно да бъдат извадени от земните недра. Така например огромните находища нефт под  заледените гори и тундрата на Русия са неоползотворени. Тези огромни неурбанизирани територии са обяснението защо Русия е най-голямата държава в света по площ, но е едва на девето място по население, изпреварена от Китай – първата по брой на населението държава в света, Индия, САЩ, Индонезия, Пакистан, Нигерия, Бразилия, Бангладеш. Според официалните данни от преброяването на населението към 2019 Русия е дом за 146 589 484 души, което е 2.2% от световното население – значително по-малък процент в сравнение с 11-те процента площ от територията на световната суша, които притежава най-голямата държава в света.

Площта на най-големите държави по света като математика

-  Ако съберем териториите на десетте държави първенци по територия, ще получим почти половината от цялата територия на сушата на Земята – удивително, нали? Всички останали страни си разделят другата половина от сушата.

-  Дори да отнемем 7 милиона квадратни километра от площта на най-голямата държава в света, тя ще остане най-голямата.

-  10-те най-големи като площ държави по света обаче не са десетте с най-много население и не са равномерно населени. Обикновено част от внушителната им територия е заета не от градска среда, а от заледени гори, тропически гори, тундри, пустини, дива природа, която не е урбанизирана. Най-вероятно именно суровите условия по тези места са причина да останат ненаселени, но те принадлежат на съответната държава и площта им е част от площта на най-големите държави по света. Каква е общата площ на ненаселените земи от площта на 10-те най-големи държави по света не е изчислено.

Кои са останалите държави с впечатляваща територия?

След Русия – най-голямата държава в света – се нареждат спрямо своята площ следните държави:

1. Канада

Втората по площ държава в света с 9 984 670 кв. км. и първа в Западното полукълбо е Канада. Тя обаче не е гъстонаселена и на квадратен километър се падат едва 4 души, тъй като немалка част от територията ѝ е ненаселена масивна замръзнала тундра, част от Арктическия кръг.

2. САЩ

9 833 517 кв. км. – толкова е площта на Съединените американски щати, при които територията, неусвоена от хората и принадлежаща на дивата природа, също не е малко. Само една част от САЩ, простираща се на изток от река Мисисипи, е икономическият център на държавата, мястото, на което са изградени големите градове.

3. Китай

Площта на сушата в Китай отрежда на тази могъща и безкрайна държава второто място в света, но тъй като тук разглеждаме не само сушата, а цялата площ, независимо от какво е заета, то за Китай остава третото място по площ след Русия – най-голямата държава в света. Точните цифри са 9.6 милиона квадратни километра площ, принадлежаща на Китай.

4. Бразилия

Бразилия впечатлява не само със своята площ от 8.51 милиона квадратни километра, които ѝ отреждат четвъртото място след най-голямата държава в света, но и с факта, че част от тази площ е заета от толкова гъсти гори, че откриването на цивилизации, никога недокосвали се до външния свят, продължава и към днешна дата.

5. Австралия

Освен с петото си място по площ – 7.69 милиона квадратни километра – Австралия е известна и с дивата си природа, отнемаща нерядко човешки животи. Населени са главно градовете и местата по крайбрежието, докато вътрешността е известна с убийствената си жега и суша, поради което има много пусти места от тези 7.69 милиона квадратни километра.

6. Индия

Площта на Индия се определя на 3.29 милиона кв.км., а природата ѝ е толкова шарена и разнообразна, което вероятно не учудва никого предвид огромната площ на държавата, че част от Индия са както прорязващите облаците Хималаи, така и тропически брегове.

7., 8., 9. Аржентина, Казахстан, Алжир

В дъното  на класацията на 10-те най-големи държави по света, съответно заемащи седмо, осмо и девето място след Русия, стоят Аржентина, Казахстан и Алжир – в тази последователност, като площта на Казахстан и Аржентина не се различава значително и единствено Алжир, подредена на последното място, е с осезаемо по-малка площ – 2 381 741 кв. км.

Както виждаме огромната площ не означава нито много урбанизирани територии, нито гъстонаселена държава, нито държава, в която всеки километър е развит и модерен. А ако се питате къде е България в тази класация – наше е 101-то място от общо 193 с  110 994 кв.км. площ – златната среда, все пак не е толкова зле, очаквахме да сме по-надолу към дъното на класацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафе и още 5 начина да изгорите максимално калории за 30 минути

6 причини да не споделяте проблемите си пред приятели

Защо е добре да включите лук в диетата си?

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com