Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-голямата от скандинавските държави?

21 юни 2024, 14:33 часа

Скандинавските държави често се грешат с т.нар. Северни страни. Докато Скандинавските държави са разположени в регион, наречен Скандинавия, и само три – Швеция, Норвегия и Дания, Северните страни включват още Нидерландия, Финландия, Исландия и Гренландия. Това е важно уточнение, когато обсъждаме коя е най-голямата от Скандинавските страни, тъй като, както разбирате, говорим само за три държави, когато визираме Скандинавските държави, а не за всички Северни страни.

Общото между всички тях са високите нива на грамотност, високото качество на живот и дългата му продължителност, развитата икономика, богатството на риба и рибни продукти, слабо населените северни региони, обща история и политическите системи, които си приличат. Всяка от тези държави обаче има и своите уникални бит и култура, своите традиции, своя облик – неподправен и различен. Какви са отличителните черти, традициите и природните дадености на най-голямата от Скандинавските държави е и дали тя е и най-голямата сред т.нар. Северни страни?

Най-голямата сред Скандинавските държави по площ – коя е тя?

Най-голямата сред Скандинавските държави по площ – 447 425,16 km², петата по големина на Стария континент, е Швеция – силно развита, отличаваща се с висок стандарт на живот и икономика, нареждаща я сред 20-те водещи в икономиката страни в света. Въпреки огромната си територия обаче Швеция не е гъсто населена. Напротив – отличава се с огромни безлюдни територии, гъстота на населението само 23,6 души/km² с изключение на градовете, заемащи едва  1,3% от площта на страната, но изключително гъсто населени и приютили 84% от цялото население на Швеция – 10 521 556 души според данни, валидни към 2023 година. 

Какво може да научи светът от скандинавските страни - домът на медийната свобода

Така Швеция е страна на контрастите – огромни слабонаселени или ненаселени територии и градове, заемащи малка площ, но дом за почти цялото население на най-голямата сред Скандинавските държави. Най-многолюдна очаквано е столицата на Швеция – Стокхолм, следвана от градовете Гьотеборг, Малмьо и Упсала. Дали обаче Швеция е и най-голямата не само по площ, но и според броя на жителите си, щом се отличава с толкова обширни слабонаселени региони?

Най-голямата сред Скандинавските държави по брой на населението – коя е тя?

Макар че Швеция се отличава с огромни територии, които са слабонаселени или ненаселени, и над 84% от населението на страната е концентрирано в градовете, тя е и най-голямата сред Скандинавските държави по брой на жителите си, тъй като безлюдните територии не са характерни само за нея, но и за другите две Скандинавски страни – Норвегия и Дания. Така Швеция остава най-голямата сред Скандинавските държави и спрямо своята площ, и спрямо броя на населението си.

Кои държави се намират на Скандинавския полуостров?

Любопитни факти за най-голямата сред Скандинавските държави

-          Най-големият мост в Европа се намира  именно в Швеция и я свързва с Дания.

-          Швеция заема водещи позиции сред най-богатите страни.

-          Името на Швеция срещаме за първи път през 1 век сл.Хр., но тези земи имат много по-стара история и са били заселени още след края на последната ледникова епоха, като тези първи жители на териториите на днешна Швеция били основно ловци.

-          Името на Швеция произхожда от името на племето, населявало териториите през 1 век сл.Хр. – свеите.

-          Цели 10% от земите на Швеция са заети от езера, чиито общ брой е внушителен –

почти 100 000.

-          Швеция е известна и с големия брой национални паркове, разположени на територията ѝ – 28 на брой.

-          Швеция произвежда значителни количества селскостопанска продукция, въпреки че обработваемите земи са незначителна част от територията на страната – под 6% от общата площ на най-голямата сред Скандинавските държави, което сочи продуктивност и изключителни добиви.

-          Населението на Швеция не е значително по-голямо от това на нашата страна, но е много по-развито, по-облагодетелствано по отношение на стандарт на живот, социални придобивки и равенство между половете. Швеция е на седмо място в Европейския съюз по БВП на глава от населението – постижение, за което можем само да мечтаем на този етап от развитието на нашата държава.

-          Швеция е туристическа дестинация, предлагаща на посетителите си великолепни природни дадености, красота, спираща дъха, и исторически забележителности, които обуславят интереса към тази страна и я превръщат в една от най-посещаваните. Някои от тези забележителности са част от Юнеско с цел съхраняването им.

-          Формата на управление на Швеция е парламентарна монархия, като на чело на правителството стои министър-председател.

-          Белите нощи и северното сияние са сред най-впечатляващите явления в Швеция за посетителите от различни краища на света.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес