Коя е най-голямата звезда?

15993
Коя е най-голямата звезда?
Снимка: Luminas_Art / Pixabay

Според различни източници в Млечния път броят на звездите варира между 200 до 400 билиона. От друга страна, галактиките във Вселената, също варират около трилион. Като се има предвид, че във всяка галактика има около трилион звезди, във Вселената има 10 000 000 000 000 000 000 000 000.

Преди повече от 2000 години древногръцкият астроном Хипарх създава най-старият известен звезден каталог. Според Хипарх звездите са 6 групи по своята яркост. Звездите със звездна величина от 6-та степен в скалата на Хипарх са най-слабите. С невъоръжено око в Северното и Южното полукълбо може да се наблюдават около 5 хиляди звезди. 

Разбира се, тези звезди не могат да се наблюдават едновременно. При ясно небе се виждат около половината от тях. В големите градове заради уличното осветление и други източници се виждат само най-ярките.

Коя е най-голямата звезда?

Може би много хора мислят, че това е Слънцето. Да, Слънцето е огромно. Над един милион Земи могат да се поберат на неговата площ. Но има много други по-големи звезди от него.

Най-голямата звезда, позната във Вселената, е UY Scuti.
UY Scuti е пулсиращ променлив хипергигант с радиус около 1700 пъти по-голям от този на Слънцето. 

Накъде се движи Млечният път?

През 1860 г. немски астрономи от Обсерваторията в Бон за първи път забелязват тази звезда, наричана тогава BD -12 5055. При второто наблюдение астрономите отразяват, че звездата става по-ярка и постепенно намалява светлината си за период от 740 дни. Астрономите я класифицират като пулсираща променлива звезда, тъй като през определен период от време променя яркостта си.

Звездата се намира близо до центъра на Млечния път, на около 9500 светлинни години от Земята. UY Scuti е хипергигант, разположен в съзвездието Щит, което може да се наблюдава през нощта на летния сезон от Северното полукълбо. Трудно може да се види с невъоръжено око, а само с професионален телескоп.

Хипергигантите са по-големи от супергигантите и гигантите и са сред редките звезди, които светят много ярко. Намира се на огромно разстояние от Слънчевата система. На светлината й отнема около 5100 години, за да стигне от UY Scuti до Земята. Тази хипергигантска звезда се намира близо до центъра на нашата галактика, където се предполага, че лежи супермасивна черна дупка, позната като Стрелец А*. Хипергигантите са по-големи от супергигантите и гигантите и са сред редките звезди, които светят много ярко.

Млечният път е по-древен, отколкото смятаха учените

Каква е големината на UY Scuti?

Известно е, че радиусът на Слънцето е 1,4 млн.км. Радиусът на UY Scuti е 1700 пъти по-голям от този на Слънцето. Ако поставим UY Scuti на мястото на Слънцето, тя ще погълне първите 5 планети от Слънчевата система - Меркурий, Венера, Земята, Марс и Юпитер. Макар да е с гигантски размери, тази звезда не се дефинира като масивна звезда от астрономите. Методите за изчисляване на масата на UY Scuti не са достатъчно точни. Астрономите предполагат, че тя е около 10 пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Учените смятат, че в бъдеще UY Scuti може да стане супернова. Това е стадий на звезда, когато тя постепенно изчерпва хелия в своето ядро. Тъй като не може да понесе собствената си маса, избухва и се превръща в супернова - едно от най-красивите събития в звездното небе.

Дори и това събитие да се случи, няма да може да се наблюдава с невъоръжено око от Земята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Древни турски гадания, които ще ви предскажат съдбата ви

4 признака на дъщеря, която никога не е била обичана от родителите си

7 ефективни стратегии за договаряне на по-висока заплата

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com