Коя е най-лютата българска чушка?

7886
Коя е най-лютата българска чушка?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Балканските народи обичат лютичкото и лютите чушлета, сервирани на масата към ястията, не са изключение в редица ресторанти у нас. Лютите чушки са и традиционни за Мексико, където пикантната храна е на почит, като там се срещат едни от най-лютите чушки по света. Лютите чушки не само придават пикантен вкус на ястията и повишават апетита, но се оказват и полезни за здравето.

С тях трябва да внимават само страдащите от стомашни проблеми и заболявания като язва и гастрит. Всички останали могат да се насладят на пикантния вкус и да се възползват от лютите чушки, избирайки лютивината им според собствения си вкус – леко, средно или силно люти. Знаете ли коя е най-лютата българска чушка, която трябва внимателно да опитвате, ако я поставите на трапезата си?

Ползите от лютите чушки

Преди да разберем коя е най-лютата българска чушка, нека си припомним ползите за здравето от консумацията на лютичко. Лютите чушки са полезни, тъй като:

  • Богати са на витамин С. Всъщност са сред първенците по отношение на съдържание на този ценен за здравето и имунната система витамин.
  • Считат се за природен антибиотик, способен да повлияе благоприятно на редица заболявания.
  • Повишават апетита и успешно могат да се използват при здравословни проблеми, свързани със загуба на тегло.
  • Естествен и природен имуностимулатор са.
  • Полезни са при анемия.
  • Намаляват риска от развитие на диабет.
  • Могат да редуцират неприятните болкови усещания при мигрена и проблеми, свързани със ставите.
  • Доклад на Американската асоциация за сърдечно здраве сочи консумацията на люти чушки като средство за минимизиране на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
  • Някои изследвания сочат лютите чушки и като достъпна превенция на определени онкологични заболявания.

Яжте по 1 люта чушка на ден и вижте какво ще се случи

Най-лютата българска чушка – коя е тя?

Със сигурност няма нужда да ви поучаваме, че има както чушлета, които са леко пикантни, както и такива, които буквално спират дъха ти, дори да отхапеш само връхчето и да не се докоснеш до семките. Най-лютата българска чушка е именно от вторите и обикновено хапването ѝ е свързано със сълзи в очите и кашляне – от лютото, не от съжаление, че сте я сервирали на масата си.

Градинарите, които я отглеждат и предлагат, са семейство от Варна, които твърдят, че тя е над 25 пъти по-люта от считаната за най-лютата чушка в България. Удивително, нали? Дори не можем да си представите силата на лютевината ѝ. Силата на лютивия вкус на тази чушка е признат дори от мексиканците, а култивирането ѝ в лютивата ферма във Варна започва като на шега.

Цели 6 години семейството се е трудило над създаването на новия сорт, който е най-лютият в България. Наричат го сорт „Български дух“ и в сравнение с доскорошния най-лют сорт, наречен „Български морков“ или още „Румънка“, чиято степен на люто е 20 000 сковила и чиито вкус се определя като остро лют, парещ, интензивен, новият сорт, спечелил титлата най-лютата българска чушка, може да се похвали със степен на люто цели 500 000 сковила. Чушките са толкова люти, че дори мексиканците, за които крайно лютата храна е любима и традиционна, ги намират за такива. Семейството, създало сорта, се гордее с този факт.

Най-лютите сортове чушки в България

Най-лютата чушка на света

Сортът не е масово разпространен в България, но все пак се среща, поради което можем да се запитаме не е ли той най-лютата българска чушка? Ако под българска чушка разбираме такава, която е селектирана в страната ни, то този сорт не е български и не можем да го наречем най-лютата чушка в България. Ако обаче под българска чушка разбираме такава, която все пак се отглежда у нас, то можем да наречем сорта най-лютият у нас. Говорим за сорт „Каролина Рийпър“, считан за убийствено лют, кръстоска между пакистанска Нага и Червено хабанеро. Записан е в книгата на Гинес като най-лютия сорт чушки в света в рекордните 2 милиона сковила. Внимателно консумирайте. Тези чушки могат наистина да бъдат убийствено лютиви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com