Коя е най-малката държава в Европа?

18437
Коя е най-малката държава в Европа?
Снимка: iStock

Най-малката държава в Европа всъщност не е класическа държава, а суверенен град-държава под управлението на папата. Когато говорим за най-малък град или държава, обикновено следва да конкретизираме дали под „най-малък“ визираме територия или брой жители. В случая можем да си спестим това конкретизиране, тъй като най-малката държава в Европа е такава както по площ, така и по население. Коя е тя?

Най-малката държава в Европа

Мнозина от вас вероятно са се досетили коя е най-малката държава в Европа, когато подчертахме, че става въпрос за град-държава. Най-популярният град-държава на Стария континент със своите 0.44 кв.км площ, половината от които представляват градина, и под 1000 жители Ватикан е най-малката държава в Европа. По гъстота на населението държавата е на 12-то място, а формата на управлението на Ватикан е абсолютна теократична монархия. Официалната религия на най-малката държава в Европа е римокатолицизъм, а официалният език е италианският.

Технически Ватикан дори не е държава, а суверенен град-държава. Това не ни изненадва, като имаме предвид и че втората най-малка държава в Европа също е град-държава – Монако – първенецът по гъстота на населението на Стария континент, който може да се „похвали“ с площ от 2 кв.км.

Колко на брой са държавите в Европа?

Историята на най-малката държава в Европа

Ватикан – най-малката държава в Европа – е разположена на Ватиканския хълм в столицата на Италия, като Рим заобикаля изцяло Ватикан. Името на града-държава е свързано с името на хълма, на който се намира. То предхожда християнството и идва от латински Mons Vaticanus, което означава връх Ватикан.

Ватикан е млада държава, чиято суверенност и независимост започва едва през 1929 година въз основа на Латеранския договор между кралство Италия и Светия престол. Краят на кризата между обединена Италия и Ватикана е поставен от Бенито Мусолини, който подписва въпросните Латеранските договори за гарантиране на суверенитета на града-държава.

Въпреки краткото си съществуване като независима държава Ватикан може да се похвали с едни от най-посещаваните туристически обекти на Стария континент – Базиликата „Св. Петър“ – древен некропол и Сикстинската капела, благодарение на които градът се издържа и от които се формират приходите на Ватикан. Туризмът – продажбата на туристически сувенири, пощенски марки и входните такси за музеите, в които може да видите едни от най-известните картини и скулптури в света – формират 100% от приходите на държавата и поддържат икономиката.

Коя е най-голямата държава в света по територия?

Щом говорим за древен некропол, е ясно, че историята на Ватикан обаче далеч не започва през миналия век и с подписването на Латеранския договор, за което свидетелстват и Ватиканските градини – парков комплекс от Ренесанса, заемащи по-голямата част от западната половина на Ватикана. През ранните етапи на съществуването си, още преди Християнството, земята, където е Ватикан, е считана за свещена. В началото на IV век е изградена Константиновата базилика „Св. Петър“. По време на ранната история на Ватикан, свързана с Рим, император Калигула започва да строи там арена за колесници, завършена при император Нерон – т.нар. Цирк на Нерон. По време на Калигула е пренесен от Египет и обелиска, който днес се намира на площада на Ватикан.

Днес Ватикан е папска държава – законодателната, изпълнителната и съдебната власт, тоест цялата власт, е в ръцете на папата. Ватикан не е единствената държава, ръководена от папата или поне не е бил единствената. В продължение на 1114 години до 1870 година е съществувала т.нар. Папска държава, голяма част от чиято територия е завладяна от Италия през 1861 година, а само 9 години по-късно е поставен и краят на Папската държава след поредица от военни конфликти за обединението на Италия.

Ако посетите Италия, не пропускайте Ватикан, със сигурност има какво да научите и какво да споделите с най-малката държава в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com