Коя е най-търсена услуга в България за 2022 година?

9400
Коя е най-търсена услуга в България за 2022 година?
Снимка: iStock

Ограниченията, които Ковид-19 постави пред нас през 2020 и 2021 година доведоха до значими промени не само в начина а живот, работа и социални взаимодействия, но промениха пазара на стоките и услугите, предлагани онлайн, които отбелязаха рекордни нива.

Бизнесът прояви гъвкавост, за да оцелее, като секторът на услугите не направи изключение. Онлайн пазаруването и онлайн консултациите в областта на правото, медицината, образованието и дори развлеченията (като онлайн концертите например) достигнаха своя връх най-вече през 2021 година, докато следващата 2022 година ситуацията постепенно се успокои и обществото се върна към „старото нормално“.

Може ли да предположите коя е най-търсената услуга в България за 2022 година? Отговорът е лесен и е пряк резултат от ограниченията, свързани с контрол на разпространението на вируса, както и отпадането им през 2022 година. Досещате ли се?

Най-търсена услуга в България за 2022 година

Докато мерките, свързани с недопускане на разпространението на Ковид-19 през 2020-2021 година затвориха хората по домовете им, то 2022-ра донесе така жадуваната свобода, социални контакти, връщане към навиците и начина на живот преди Ковид.

Отпадналите ограничения за събирате на хора на едно място, пътуване и всички трудности, породени от това, допринесоха обществото най-накрая да си позволи дълго чаканата почивка зад граница, екскурзия или разходка до интересна дестинация с настаняване в хотел, което съвсем естествено повиши търсенето именно на тези услуги.

Данните на НСИ към 9 декември 2022 година красноречиво сочат, че най-търсената услуга в България за годината е свързаната с настаняване (от хотели, туристически агенции, туроператори, частни лица). Тя държи първото място с цели 30.5% от общия брой на услугите, които потребителите са търсили и потребявали онлайн през 2022 година. Важно е да отбележим, че в проучването са включени наистина само услуги, търсени от потребителите онлайн, но че реално малко от тях могат да бъдат реализирани онлайн – потребителите могат да търсят и резервират хотел онлайн, тоест услуги в областта на настаняването, но не и да се възползват от него по този начин.

Няма големи колебания относно това защо именно настаняването и всички теми, свързани с пътуване, почивка и туризъм, са най-търсената услуга в България през 2022 година –отпадналите или минимизирани мерки и ограничения, свързани с Ковид, отварянето на границите и възможността хората най-накрая да се насладят на дългоочакваното пътуване, да се приберат в родината си или просто да споделят празниците с любимите хора и приятелите си на място, различно от собствения им дом.

Окончателно: Заявяваме електронни услуги без квалифициран електронен подпис

Кои са другите най-търсени услуги в България за 2022 година?

На второ място в списъка на най-търсените услуги у нас за предходната годината с 19.3% се нареждат транспортните услуги (например билети за автобус, влак, самолетен полет, таксиметров превоз), което също е очаквано и далеч не ни изненадва и върви ръка за ръка, пряко свързано е с първото място на настаняването като най-търсена услуга през 2022 година.

Освен сферите на туризма, настаняването и транспорта друга сфера на услугите, също попаднала под въведените през 2020-2021 година ограничения, получи свободата да работи за хората – това е сферата на културата. Почти 18% от всички търсени услуги през 2022 година се падат на услуги, свързани с продажбата на билети за културни или други събития (театър, кино, концерти, изложения, изложби, панаири и др.). Третото място също е съвсем очаквано – зажаднелите за социални контакти и откъсване от сивия делник хора с радост се върнаха към местата, свързани с култура и забавление.

Четвъртото място в класацията за най-търсена услуга в България за 2022 година е заето от доставчиците на мобилни услуги. 9.1% от общото търсене на услуги за годината се пада на тези, които са свързани с абонамент за интернет, телевизия или мобилна телефонна услуга.

Стана ясно коя е най-бързо развиващата се услуга в историята

Кои са най-малко търсените услуги за 2022 година?

В дъното на класацията само с 1% е търсенето на услуги, свързани с помощ в дома – почистване, отглеждане на деца, ремонти и т.н. Малко повече хора са проявили интерес и са потърсили услуги в областта на софтуера или игрите независимо дали онлайн, на телефона, или на компютъра. Процентите са съответно едва 3.4 и 3.9, което също не ни изненадва, като се има предвид, че предходните 2 години, предшестващи 2022 година, хората масово живееха на и чрез компютрите и технологиите, така че бе една напълно очаквана почивка от тях и изоставане на търсенето им на заден план.

В средата на класацията на НСИ за най-търсена услуга в България през 2022 година са билетите за спортни събития, здраве и фитнес, музика и филми.

Справката със стоките и услугите, търсени и поръчвани най-много онлайн с точните проценти може да видите на сайта на НСИ, но там няма да откриете обяснение защо именно тези стоки и услуги държат първото или последното място. Може да приемете нашите разсъждения или да направите свои въз основа на личните си наблюдения и навици през 2022 година. Коя бе най-търсената услуга лично от вас?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...