Коя е първата кола в света?

26463
Коя е първата кола в света?
Снимка: Public Domain

Представете си свят без автомобили… Невъзможен изглежда днес, нали? А преди автомобилите бяха файтоните, предшествани изцяло от живата сила. В съвременния свят сме толкова зависими от автомобилите, че ги приемаме като естествена нужда, като даденост.

За да имаме привилегията да ги използваме днес, някои са изминали дълъг път и са посветили живота си на създаването на автомобила. Коя е първата кола в света? Кой е създателят ѝ, на когото днес следва да благодарим за възможността просто да врътнем ключа и да стигнем там, където желаем? Отговори на тези въпроси и още любопитни факти и данни ще намерите в настоящата статия.

Коя е първата кола в света?

В далечната 1869 година Карл Бенц мечтаел за локомотиви, които се движат без релси по улиците, за файтони, които не са теглени от животинска сила. Мечтата му изглеждала утопична. Но само на пръв поглед. В Германия Бенц сбъдва тази своята мечта и създава пра-родителя на съвременния автомобил.

Моторната кола на Бенц била защитената с патент и обявена за най-важното техническо изобретение, позволило на хората да напускат родните си места, нещо невъзможно или трудно за осъществяване през 19 век, да опознават света и да напредват във всяко едно отношение. Автомобилът на Бенц открил пътя към 20-ти век. Интересен факт е, че в онези години не е имало правила за движение по пътищата, обозначени със знаци, бензинът се продавал в аптеките и служил за почистване, а хората рядко напускали града си.

Когато си задаваме въпроса коя е първата кола в света и отговаряме "тази на Бенц", следва да имаме предвид, че този първи автомобил изглеждал по същия начин като файтоните, но се задвижвал не от впрегнати животни, а от мотор. Видът му по нищо не напомнял на съвременните автомобили, по-скоро бихме могли да наречем това откритие карета без коне. Возилото било с три колела, като първото замествало коня, а другите две отзад били огромни. Коя обаче е първата кола в света, чиито облик напомня на съвременните, след като очевидно тази на Бенц не е? Кой е прародителя на съвременния автомобил?

Летяща кола – вече е ралност, при това с разрешително (ВИДЕО)

Коя е първата кола в света, която не е приличала на файтон?

Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах създават в края на 1900 година първия автомобил, който не прилича на файтон. 35 конски сили позволяват на тази кола да развие завидната скорост от 100 км/ч. Със завидна скорост се е отличавал и автомобил с 200 конски сили, наречен „Бенц-светкавица”, който през 1909 година доказва, че е способен да развие над  200 км/ч., скорост, с която счупва всички рекорди и се превръща в най-бързия за времето си автомобил.  Днес на пазара са налични коли, развиваващи над 400 км/ч. като Бугати.

Кога автомобилите се превръщат в достъпни за масова употреба?

Съществено за нас като потребители е не само коя е първата кола в света, а по-скоро кога автомобилите стават достъпни за масова употреба. Годината е 1913, когато американецът Форд въвежда първата поточна линия за автомобили. Рожденият ден на масовия автомобил е 1 април 1913 година. Произведени са 15 милиона броя от модел „Форд – Т“ – легендарен автомобил, позволил масова употреба.

Първото серийно производство на автомобили пък започва в заводите на „Опел“ няколко години по-късно – през 1924 година.   

Днес автомобилът е на една ръка разстояние благодарение на хората с утопични мечти, които не са се отказали от идеите си и са изобретявали и създавали, за да се радваме на привилегията да имаме автомобили днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com