Коя е първата столица на България

28298
Коя е първата столица на България

България, макар и малка, е важна част от пъзела на световната история. А едно от най-вълнуващите места, които дават начало на българската държава, е древният комплекс Плиска. Това магическо място е не само първата българска столица, но и първата европейска столица, за която много хора на стария континент не знаят.

Разположен на 28 километра североизточно от Шумен и на само 3 километра от съвременния град Плиска, Националният историко-археологически резерват „Плиска“ предлага богата история и култура. Посещението на това място е задължително поне веднъж за всеки българин.

Сигурни ли сме, че знаем коя е първата българска столица?

Строеж и архитектура

През 681 г., когато българите основават своята държава, избират за столица Плиска. Този избор не е случаен - защитен от високи хълмове, градът служи като естествена бариера срещу външни атаки. Археологическият комплекс представлява величествена структура, разделена на три отбранителни пояса.

Плиска

Първият пояс включва дълбок земен ров с висок насип, защитаващ външния град. Вторият, изграден от огромни каменни блокове, образува висока около 12 м крепостна стена, към която са добавени петоъгълни кули и порта. Третият пояс е тухлено укрепление, предназначено за защита на цитаделата.

Градът има впечатляващи размери за своето време - 23,3 кв. км. Дворецът на хан Крум, построен върху 500 кв. м, е сред най-великолепните паметници в комплекса. Съществували са и тайни изходи, позволяващи аристокрацията и населението да избягат по време на обсада. Дворецът разполагал с водохранилище и обширни бани.

Кои градове са столици на Първото българско царство и какво не знаете за тях?

Второто разширение на града се свързва с управлението на хан Омуртаг (814 – 831), който завършва крепостните стени, строи храмове и издига Тронната зала.

Розетата от Плиска

Древната столица пази множество тайни, но най-загадъчната от тях са розетата. Открита през 1961 г. по време на разкопки в района, тази древна медна украса с кръгла форма и седем лъча предизвиква интереса на историци и археолози. Смята се, че тя е най-известният прабългарски артефакт.

Със своите седем лъча, символизиращи небесните тела - Слънце, Луна, Марс, Юпитер, Сатурн, Венера и Меркурий. Този артефакт предполагаемо служи за астрологични предсказания, свързани с тези седем божества, както и за връзка с антични цивилизации като вавилонци, индийци и персийци.

Знаете ли какво е старото име на Плиска?

Надписите на розетата все още предизвикват разногласия сред учените, а текстът му изглежда подобен на древния минойски език от остров Крит. Тайнствените розета от Плиска остават загадка, като мистерията около тях само подчертава богатството на древната българска култура.

Така Плиска, първата столица на българите, продължава да бъде прозорец към древното и велико минало на страната, събуждайки възхищение и любопитство към българската история и култура. Посещението на този исторически резерват е пътуване в дълбините на времето, което ни напомня за славните корени на нашата нация и обогатява нашето разбиране за европейската история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com